Från enhet till helhet: Så integrerar Göteborgs förskolor SKA i Unikum

På Unikums Nyckelpersonsträff 2024 berättade Anna Graversen och Line Kavmark Knieling, utvecklingsledare i Göteborgs förskoleförvaltning, hur de hjälper förskolor och rektorer med att integrera det systematiska kvalitetsarbetet (SKA) i Unikum. Här delar de sina bästa tips för att lyckas med det lokala kvalitetsarbetet med stöd av Unikum!

Anna Graversen och Line Kavmark Knieling från Göteborgs stads förskoleförvaltning.

“Från enhet till helhet”

Göteborgs stads förskoleförvaltning ansvarar för över 350 förskolor och 25 000 barn. Line och Anna arbetar utifrån principen ”från enhet till helhet” med fokus på att göra det lättare för förskolor att jobba med systematiskt kvalitetsarbete i Unikum. De synliggör den röda tråden i arbetet och informerar om hur Unikum kan användas. Genom att samla erfarenheter och guldkorn från olika förskolor sprider de dessa för att skapa en helhet som bidrar till ökad likvärdighet i stadens förskolor.

Frågor som funkar som ledstjärnor i deras arbete:

  • Hur kan vi underlätta för stadens förskolor att få in SKA i Unikum?
  • Hur kan vi synliggöra röda tråden?
  • Hur tydliggör vi Unikums alla möjligheter för förskolorna?

En nyckelperson på varje förskola

I samband med införandet av Unikum i Göteborgs förskolor 2022 utsåg alla rektorer en nyckelperson som skulle hjälpa pedagogerna med övergången till den nya lärplattformen. Nyckelpersonen avsatte 20% av sin tid för detta och fick löpande utbildning i Unikum för att sedan sprida kunskapen vidare till resten av personalen. Line och Anna betonar hur viktig denna resurs är eftersom samarbetet mellan rektorer, verksamhetsutvecklare och nyckelpersoner har visat sig vara avgörande.

Rektors ansvar för SKA

Line och Anna är tydliga med att det är rektor som ansvarar för SKA på sin eller sina förskolor, inte förvaltningen. Det är rektor, nyckelpersonen och verksamhetsutvecklaren som ska driva arbetet framåt på förskolan.

Vi måste vara tydliga med att tankearbetet måste göras på enheten och ställa frågan ‘hur vill ni att ert kvalitetsarbete ska se ut?’

Ett uppdrag börjar vanligtvis med att en verksamhetschef eller rektor/rektorsteam tar kontakt med dem. Första steget är att definiera vad de behöver hjälp med. Line och Anna inleder oftast arbetet med att ställa följande frågor:

  • Hur ser er nuvarande SKA-process ut?
  • Hur kan den integreras i Unikum och
  • Hur kan man dra nytta av Unikums funktioner för att synliggöra den röda tråden?

Visualisering av SKA-processer på olika nivåer

För att göra SKA-processerna enklare att förstå och följa använder sig Anna och Line av visualiseringar. Genom att tydligt illustrera processen kan förskolor och personal lättare förstå och följa arbetet i Unikum. Line och Anna visualiserar även den röda tråden i “exempelstruktur”, vilket hjälper personalen att se hur allt hänger ihop.

De visuella strukturerna finns på olika nivåer – från enkla till mer avancerade. Detta gör det möjligt för förskolor att börja på en grundläggande nivå och sedan utveckla sitt kvalitetsarbete allteftersom de blir mer bekväma med processen och verktygen i Unikum.

I ett exempel på en enklare SKA-struktur är Lärområden i Unikum exkluderade. Då arbetar enheten istället med en läsårsplanering, prioriterade mål, lärloggar kopplade till läsårsplaneringen, reflektioner och en halvårsanalys. När personalen känner sig trygga med arbetssättet kan de utveckla processen genom att exempelvis lägga till Lärområden.

Ett exempel på strukturen som Line och Anna visade på Nyckelpersonsträffen – en avskalad process som kan vara ett bra sätt att starta SKA i Unikum.

Våga tänka nytt

Ett förändrat arbetssätt och nya verktyg skapar ibland oro och motstånd till förändring. När beslut togs i Göteborgs förskoleförvaltning om att all pedagogisk dokumentation som görs i förskolan ska ha sin plats i Unikum, inklusive gruppens systematiska kvalitetsarbete, möttes det inledningsvis med tveksamhet på en del förskolor. Genom att våga tänka om hittade man dock nya strukturer. Att använda Unikum har inte bara eliminerat behovet av stora delade dokument som sparas på olika ställen utan också visat att de flesta delar av SKA går att anpassa till plattformen – så länge man vågar tänka nytt!

Erbjud stöd i form av kollegialt lärande och digitala verktyg

Ansvaret för att integrera SKA i Unikum och göra det till en del av förskolans vardag ligger främst på rektorerna. Det är ändå viktigt att förvaltningen skapar ytor för samarbete och erbjuder vägledning. I Teams finns utbildningsmaterial och en kanal för frågor och kollegialt lärande. Denna kanal har utvecklats till en plattform där kollegor hjälper varandra, vilket har lett till ett mer självgående lärande. Dessutom hålls ”Öppet hus” på Teams en gång i månaden – ett initiativ som ursprungligen var tillfälligt under införandet av Unikum men som blivit så uppskattat att det fortfarande pågår.
Utöver det digitala stödet anordnas träffar för förskolornas nyckelpersoner och webbinarier där pedagoger och rektorer kan ställa frågor och fördjupa sin kunskap. Stöd ges också vid APT-möten och under studiedagar.