Potatisskalare och strömbrytare väcker barns teknikintresse på Björnflokans förskola i Borås

På Björnflokans förskola i Borås pågår just nu ett spännande teknikprojekt som fångar både barn och pedagogers intresse. Här utforskas vardagsteknik genom allt från strömbrytare och potatisskalare till dragkedjor och bestick. Barnen får en inblick i hur dessa föremål fungerar, hur de används i vardagen och vilken roll de har spelat för människans utveckling. Vi har träffat förskolläraren Evelina Maurits för att höra mer om det innovativa projektet och hur de jobbar med projektet i Unikum.

Aktiviteter teknikarbete förskola

Att utmana sig själv som pedagog

Björnflokans förskola arbetar utifrån ett övergripande tema som kallas ”Mitt Borås” där barn och pedagoger utforskar sin närmiljö genom flera mindre projekt inom områden som matematik, språk och teknik.

Tidigare i år arbetade Evelina och hennes kollegor med projektet ”Jag och min närmiljö”. Under arbetet märkte de att barnen visade intresse för bygg och konstruktion. Detta ledde till idén att starta ett renodlat teknikprojekt, trots att Evelina till en början kände sig tveksam på grund av sin egen osäkerhet kring teknikämnet.

– Jag upplever att många inom förskolan, inklusive jag själv, är rädda för att undervisa ämnen där man inte känner sig helt bekväm eller påläst. Men istället för att låta min osäkerhet begränsa mig valde jag att utmana mig själv genom detta projekt. Vi införskaffade ny litteratur om teknik och började lära oss tillsammans med barnen. Det är något jag tror vi pedagoger behöver våga göra mer – att vara medforskare tillsammans med barnen.

Vardagsteknik som ingång

Teknikprojektet drog igång i mitten av augusti och pedagogerna började med att undersöka barnens förkunskaper kring teknik.

– Jag blev förvånad över att inte något av barnen i min grupp kände till begreppet teknik. Inte ens ett gissningsförsök! Detta visade hur viktigt det var att starta på en grundläggande nivå och introducera teknik på ett lättsamt sätt.

Evelina och hennes kollegor bestämde sig för att fokusera på vardagsteknik som ett första steg. Målet var att få barnen att förstå att teknik finns överallt omkring oss – från de kläder vi tar på oss till de verktyg vi använder i köket.

– Vi påminner barnen om att tekniken är närvarande i allt vi gör. När ett barn drar upp sin dragkedja eller dricker ur ett glas påpekar vi att ”det där är teknik”. Vi vill också uppmuntra barnen att utforska och problematisera teknik genom att ställa frågor som: ”Vad händer om man äter soppa med en gaffel?” eller ”Kan man skala en potatis utan en potatisskalare?”

Utforskande genom läsning och lek

Björnflokans förskola jobbar med språkutveckling och teknikprojektet kombineras mycket med högläsning. Barnen får identifiera tekniska föremål i böcker och diskutera deras funktion som till exempel varför en lampa lyser när det är mörkt. Evelina beskriver hur barnen även uppskattar aktiviteter där de får leta efter gömda tekniska föremål, både inne och ute.

– En av barnens favorit är när vi gömmer föremål och barnen får i uppdrag att hitta dem. Vi har också teknikjakt där barnen letar efter föremål på gården – som till exempel stenar, pinnar och spadar – och funderar över om de är teknik eller inte.

Aktiviteter inom teknikprojektet:

  • Tekniktavla
  • ”En ska bort”
  • Teknikmemory
  • Högläsning
  • Teknikjakt
  • Gömda föremål
  • Utforskning och reflektion av vardagsteknik

Det är inte bara i förskolan som lärandet ger resultat utan vårdnadshavare vittnar om hur deras barn tar med sig sitt teknikintresse hem. Flera vårdnadshavare har berättat hur barnen identifierar tekniska föremål i vardagen och förklarar deras funktioner.

– En vårdnadshavare berättade att barnet kom hem och förklarade vad en strömbrytare är och hur den fungerar. Andra barn har pekat ut ficklampor hemma och sagt att ”det där är teknik” eller noterat tekniska föremål i böcker och förklarat deras funktion för sina föräldrar.

Nästa steg: Utforska teknik utanför förskolan

Projektet fortsätter under hela terminen och Evelina och hennes kollegor planerar att bredda teknikarbetet genom att ta in nya element som digitala verktyg och cykelutflykter.

– Vi har nyligen fått lådcyklar till förskolan och tanken är att vi ska utforska tekniken i vår närmiljö genom cykelturer. Dessutom planerar vi att introducera digitala verktyg som Spheros robotboll och Blue-Bot.

Hur arbetar ni med teknikprojektet i Unikum?

– Vi började med att skapa en grovplanering i Skolbanken där vi lade upp de övergripande målen och ramarna för projektet. Varje vecka skriver vi sedan reflektioner kring hur arbetet har gått med fokus på vilka aktiviteter som fångat, eller inte fångat, barnens intresse och vad som eventuellt behöver justeras. Dessa reflektioner hjälper oss att utvärdera och anpassa projektet efter barnens behov och intressen. Reflektionerna ligger även till grund för den analys vi sedan dokumenterar i Unikum. Planeringen är ett levande dokument som uppdateras under projektets gång.

Utöver detta har vi individuella lärloggar för varje barn där vi en gång i månaden dokumenterar deras utveckling och deltagande i projektet. Varje fredag delar vi dessutom ett gemensamt lärloggsinlägg som ger vårdnadshavare inblick i arbetet och barnens lärande.

 

lärlogg teknikarbete unikum

Ett av förskolans många lärloggsinlägg om arbetet i Unikum

Tre tips för framgångsrika teknikprojekt i förskolan:

  • Våga prova – Låt inte teknik kännas avskräckande. Du behöver inte vara expert för att utforska det tillsammans med barnen.
  • Läs på – Fördjupa din förståelse för teknikundervisning genom att läsa böcker som till exempel “Förskolans teknikundervisning” av Pernilla Sundqvist.
  • Utforska tillsammans med barnen – Lär dig tillsammans med barnen och var inte rädd för att misslyckas. Det är en del av lärandet!