Skolbankens miljonplanering lyfter elevernas språkkunskaper på Fridtunaskolan

Skolbanken har nått en imponerande milstolpe – 1 miljon planeringar! Bakom den miljonte planeringen står Behnaz Kahlani, lärare i svenska och svenska som andraspråk på Fridtunaskolan i Linköping. För att fira milstolpen besökte vi skolan och bjöd på tårta. Behnaz berättade om sin planering, som fokuserar på återberättande texter, och hur den väckte engagemang hos hennes elever. Hon delade också med sig av hur Unikum fungerar som ett värdefullt stöd i hennes undervisning.

En fin vinterdag i januari kliver vi in på Fridtunaskolans skolgård. Skolan är en låg- och mellanstadieskola med ca 600 elever. Här möts vi av en livlig skolgård fylld av glada barn. Vi knackar på hos Behnaz för att få höra mer om den miljonte planeringen i Skolbanken och hur hon lagt upp undervisningen för sina femteklassare. Vi slår oss ner i klassrummet där även hennes kollega Nina Pettersson som varit delaktig i planeringen deltar i samtalet. Tillsammans med två andra lärare har Behnaz och Nina hand om ca 80 elever.

Kreativ planering om återberättande texter

Den miljonte planeringen fokuserar på återberättande texter och bygger på boken “Zick Zack Skrivrummet åk 5”. Behnaz baserade sin planering på en tidigare planering som hon hittat i Skolbanken.

– Jag tycker att Zick Zack-boken är fantastisk för svenskundervisningen. Den har en tydlig struktur och är uppbyggd kring olika genrer. Återberättande texter var den första texttypen som mina elever fick arbeta med. Jag ville använda boken och sökte efter den i Skolbanken och där hittade jag många planeringar baserade på boken som andra lärare hade skapat.

– I Skolbanken är det enkelt att hitta relevanta planeringar genom att titta på ikonerna som visar om de innehåller uppgifter och matriser. Jag kopierade en planering som jag tyckte var bra och anpassade den efter min egen undervisning. Att skapa en planering i Skolbanken går snabbt vilket är en stor fördel när mitt arbete är intensivt. Skolbanken har blivit ett ovärderligt verktyg för mig i mitt arbete, berättar Behnaz.

Lärare är ofta kreativa men det finns sällan tid att skapa allt från grunden. Skolbanken gör det möjligt att inspireras av andra och hitta planeringar som kan ligga till grund för vår egen undervisning, tillägger Nina.

Cirkelmodellen – en trygg och tydlig process för eleverna

För att stötta eleverna i deras skrivande använde Behnaz cirkelmodellen i sin undervisning och delade upp arbetet med återberättande texter i olika faser.

– Vi började med att bygga upp kunskap om ämnet, studerade texter inom genren, skrev en gemensam text i klassen och avslutade med att skriva en individuell text. Vi arbetade med varje fas under flera veckor vilket gav eleverna trygghet i processen.

Har du några exempel på övningar och material?

– Mina elever fick bygga texter utifrån ord och satser som jag fäste på tavlan. Eleverna fick också spela spel eller öva på glosor och läsförståelse via glosverktyget Bingel som Zick Zack-boken är kopplad till.

Intervjuer var elevernas favoritmoment

Fanns det något moment som eleverna uppskattade lite extra?

– Ett populärt moment gick ut på att genomföra en intervju baserad på en text från Zick Zack-boken. Texten handlade om pojken Robbie som blir påkörd av en bil och hamnar i koma. Eleverna fick i uppgift att göra en fiktiv intervju med hans närstående om händelsen. De skulle formulera journalistiska frågor, anteckna svaren och spela in intervjun på sina Chromebooks. Slutligen visades några av filmerna i helklass.

Eleverna var otroligt engagerade under detta moment. De tyckte att det var roligt och tog uppgiften på stort allvar. Många ville ha mer tid för att finslipa sina intervjuer. Det var särskilt kul att se hur några av mina elever som annars är mindre motiverade verkligen lyste upp under momentet. Att få elever engagerade i svenskämnet kan vara en utmaning men här kände jag verkligen att jag lyckats, säger Behnaz med ett stort leende.

Jag blir nästan tårögd av att höra dem reflektera över sitt arbete och sin utveckling

Stora framsteg i elevers språkutveckling

Behnaz berättar att arbetet med återberättande texter hjälpt hennes elever att utveckla sina språkfärdigheter.

– Jag har märkt en tydlig förbättring i mina elevers språkkunskaper jämfört med innan vi påbörjade arbetet. Zick Zack-boken erbjuder många bra övningar som passar elevers olika språkkunskaper. I varje klass har vi 5-6 elever med svenska som andraspråk som behöver extra språkstöd och boken erbjuder bra material för dem.

Våra elever håller elevledda utvecklingssamtal där de presenterar vad de har lärt sig. När vi jämför deras språk nu med för ett år sedan ser vi en stor förbättring. Jag blir nästan tårögd av att höra dem reflektera över sitt arbete och sin utveckling, tillägger Nina.

Insändare blev en succé

Efter arbetet med återberättande texter gick klassen vidare till argumenterande texter. Eleverna fick prova på att debattera och skriva insändare vilket var mycket uppskattat. Några elever planerar till och med att skicka in sina insändare till Minibladet Sydsvenskan – en tidning för barn som skolan har tillgång till digitalt. Behnaz uttrycker sin glädje för elevernas framsteg:

– Nästan alla mina elever nådde godkänd nivå i det här momentet vilket var fantastiskt att se. Nu har vi precis börjat med vår tredje texttyp – beskrivande texter – vilket både jag och mina elever är taggade på.

Unikum som stöd i undervisningen

– För oss som arbetar på mellanstadiet är Unikum ovärderligt, berättar Nina. Jag laddar upp material som eleverna har arbetat med och när det är dags för omdömen eller betyg i sexan finns allt samlat där. Det gör det enkelt att se elevernas nivå och vad de behöver träna mer på.

För oss som arbetar på mellanstadiet är Unikum ovärderligt

Det är också enkelt att involvera både vårdnadshavare och elever. Varje gång vi gör en bedömning publiceras den så att både eleven och vårdnadshavaren kan se den. Det underlättar vid utvecklingssamtal och ger eleverna möjlighet att följa sin egen utveckling. Eftersom vi är fyra lärare som delar på 80 elever är det toppen att jag enkelt ser vad mina kollegor har skrivit. Det sparar mycket tid och gör det lättare att skriva individuella utvecklingsplaner och ge rätt stöd till eleverna, fortsätter hon.

Behnaz berättar att hon uppskattar hur Unikum underlättar vid bedömningstillfällen.

– Jag bedömer ofta eleverna tillsammans med dem. Vi sitter med Unikum, går igenom matriser och bedömningsmoment och diskuterar vad de gjort bra och vad de behöver öva mer på. Att ha allt samlat på ett ställe digitalt i Unikum sparar både tid och energi för mig som lärare.

Upptäck mer

Upptäck fler välgjorda planeringar i Skolbanken!

 

Om Skolbanken

Unikum står bakom Skolbanken. I Skolbanken delar lärare, pedagoger och skolor från hela Sverige med sig av sina pedagogiska planeringar, bedömningsmatriser och underlag för utvecklingssamtal. Här kan du hitta inspiration och få idéer till ditt eget arbete. Som Unikumanvändare kommer du enkelt åt 1 miljon planeringar för alla skolformer genom verktyget, helt gratis! Besök Skolbanken.