17 okt 2024
17 okt 2024
Ljungbys resa mot ökad kvalitet och likvärdighet i skolan och förskolan
På Unikums Nyckelpersonsträff 2024 bjöd representanter från Ljungby kommun på en föreläsning om kommunens resa med att implementera Unikum som digitalt verktyg. De beskrev både möjligheter och utmaningar i att introducera ett digitalt verktyg för att öka likvärdigheten och utveckla systematiskt kvalitetsarbete inom både förskolan och grundskolan. Längst ner på sidan kan du se en inspelning av föreläsningen.
Från vänster: Fredrik Jernberg, Kajsa Weckéus, Henrik Johansson, Märta Andersson
Nya möjligheter med Unikum i förskolan
Ljungby kommun är en av de större kommunerna söder om Stockholm med en bredd som spänner från landsbygdens små verksamheter till större verksamheter i tätorten. Kajsa Weckéus, verksamhetschef för ITBU & förskolan, förklarade att ett av de främsta målen med införandet av Unikum var att säkerställa en likvärdig utbildning oavsett barnens geografiska plats och att skapa ett strukturerat systematiskt kvalitetsarbete i förskolan.
Kajsa berättar att Unikum har underlättat dokumentationen och uppföljningen för pedagogerna samtidigt som rektorer enkelt kan hantera och utveckla det systematiska kvalitetsarbetet via verktyget. Dessutom får Kajsa som verksamhetschef en snabb och tydlig överblick över arbetet i alla förskolor innan ett verksamhetsbesök, vilket gör det lätt att ge rätt stöd till förskolorna.
Trots framgångarna har det funnits utmaningar, bland annat att säkra en högre andel utbildade förskollärare med teknisk kompetens och att pedagogerna ska känna att de har tillräckligt med tid för dokumentation. För att hantera dessa utmaningar vill kommunen satsa på att utbilda lärspridare som stöttar sina kollegor kring arbetet med Unikum framåt.
Likvärdighet och kommunikation i grundskolan
På grundskolenivå har Märta Andersson och Henrik Johansson, förstelärare inom IKT, varit centrala i arbetet med att implementera Unikum. Med 90% av sin tid dedikerad till undervisning och 10% till att utbilda lärare, rektorer, elever och vårdnadshavare i Unikum har deras närhet till verksamheten varit en nyckel till framgång. Genom att vara nära verksamheten och möta kollegor i deras vardag har deras arbete skapat förtroende. Samtidigt har de haft en tydlig länk och kommunikation med förvaltning som kunnat effektivisera implementeringen.
Märta och Henrik har arbetat för att säkerställa att Unikum används på samma sätt över alla skolor i kommunen vilket gör det enklare för både elever och vårdnadshavare att navigera i verktyget. De har även utvecklat gemensamma riktlinjer och dokument för att stödja likvärdighet, exempelvis genom att alla läxor ska läggs upp som uppgifter i Unikum och att kalendern används på ett särskilt sätt. Henrik poängterar att rektorerna spelar en viktig roll i detta arbete – när de ser nyttan med verktyget blir det lättare att få med sig hela skolan.
En utmaning som Märta och Henrik lyfter är att deras begränsade tid för utbildning i Unikum inte är hållbar i längden. Planen framåt är att utbilda 1-2 lärspridare per skola som kan ta över och äga utbildningen lokalt.
Fördelar för alla roller
Fredrik Jernberg, IKT-utvecklare i kommunen, belyser hur Unikum skapar värde för olika roller inom skolan. Rektorer kan följa lärarnas arbete kring planeringar, uppgifter och omdömen för att bättre stötta sin personal och arbeta med skolutveckling. Dessutom möjliggör verktyget att kollegor kan ta del av varandras planeringar och stötta varandra i det kollegiala lärandet.
Elever och vårdnadshavare kan också följa elevens egen utveckling vilket ökar transparensen och engagemanget kring elevens lärande.
Framåt: Tydligare styrning och mer tid för stöd
Trots framgångarna finns det fortfarande områden att arbeta vidare med i kommunen. En utmaning i grundskolan har varit att tydliggöra vilka funktioner i Unikum som ska användas och hur. Här ser Märta och Henrik behovet av en tydligare styrning från ledningen och ett mer konkret förväntansdokument för att skapa enhetlighet i användandet av verktyget.
Fredrik lyfter en annan utmaning – att få lärare att våga öppna upp sin undervisning. Många lärare kan känna ett motstånd mot att använda digitala verktyg där andra kan se deras arbete. Fredrik betonar att det är viktigt att våga dela med sig för att både rektorer och kollegor ska kunna ge rätt stöd och för att skapa en mer likvärdig utbildning.
Sammanfattningsvis har införandet av Unikum i Ljungby kommun öppnat upp för många nya möjligheter men också belyst behovet av fler lärspridare och tydlig styrning för att fullt ut kunna dra nytta av verktyget. Med rätt stöttning ser kommunen positivt på fortsatt utveckling av skolans digitala kompetens.