Så undervisar Sveriges Bästa Lärare – matematik- och fysikläraren Anders Nyberg

Sydsvenska Industri- och Handelskammaren delar varje år ut utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare. 2021 gick utmärkelsen till Anders Nyberg, lärare i matematik och fysik vid Leksands gymnasium. Unikum har fått möjlighet att träffa Anders för att höra mer om utmärkelsen och jobbet som lärare.

Anders Nyberg är inte bara lärare utan även ingenjör i grunden. Efter gymnasietiden bestämde sig Anders för att studera ett civilingenjörsprogram på KTH med en inriktning som gav honom dubbla examen – en master i fysik och en lärarexamen – vilket visade sig fördelaktigt när finanskrisen blev ett faktum 2009.

– Drömmen var att arbeta som ingenjör, men jag tog examen mitt i finanskrisen 2009 och konkurrensen bland ingenjörsjobben var hög. En dag blev jag kontaktad av rektorn på JENSEN gymnasium Södra i Stockholm för intervju. Jag fick jobbet och märkte snabbt att det var ett jobb som passade mig väldigt bra och som jag trivdes med. Efter att ha arbetat några år i Stockholm flyttade jag och familjen till min hemort Leksand där vi nu varit bosatta i 10 år.

Mån om elevernas mående

Anders arbetar hårt för att samtliga av hans elever ska lyckas i sin utbildning. Han är mån om sina elevers mående och ger dem möjlighet att uttrycka sina idéer och önskemål. Det var bland annat Anders förmåga att se sina elever och förståelsen för deras olika behov som gav honom utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare 2021.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får möta ungdomar och följa deras resa och se hur de lyckas. Jag ser det som min uppgift att möta eleverna där de befinner sig och att alltid försöka fånga deras intresse och göra lektionerna givande för dem. Det är inte alltid jag lyckas och då lär jag mig av det, och försöker med någonting nytt nästa gång. Det känns extra kul att det var just mina elever som skickade in nomineringen till Sveriges Bästa Lärare.

Har du några exempel på hur du gör för att dina elever ska känna sig sedda?

– Jag försöker att ha en bra dialog med mina elever i klassrummet. När jag får bra respons från mina elever förstår jag vad som är tydligt och vilka delar jag behöver förtydliga. Under pandemin var det var svårare att få till en bra dialog p.g.a. distansundervisning. Jag började därför varje lektion med att hälsa på var och en av mina elever kollade status genom att exempelvis fråga var och en hur de mådde just den dagen. Under lektionens gång delade jag in dem i mindre grupper via olika rum i Teams, där det var enkelt för mig att hoppa in och kolla läget. Nu när vi är tillbaka på plats kör jag fortfarande den här frågerundan för att få en bra bild av vad mina elever behöver hjälp med.

Om det visar sig att mina elever är slutkörda efter en vecka med prov, kan det vara läge att planera om en tuff genomgång och fokusera lektionen på repetition istället

Flexibilitet – en viktig del av jobbet

Anders betonar vikten av att flexibilitet i sin roll.

– Många lärare tänker att de måste genomföra det som är planerat till punkt och pricka, men jag tror att det är bra att man vågar ändra upplägget på sina lektioner ibland, speciellt då man märker att lektionsupplägget inte funkar för eleverna just den dagen.

Jag försöker att anpassa mina lektioner utifrån mina elevers mående. Om det visar sig att mina elever är slutkörda efter en vecka med prov, kan det vara läge att planera om en tuff genomgång och fokusera lektionen på repetition istället.

Hur fortsätter du att hela tiden utvecklas i din roll som lärare?

– Jag vill göra allt för att det ska gå så bra som möjligt för mina elever, och då behöver jag lära mig nya saker kontinuerligt. Jag håller mig uppdaterad om vad som händer i världen genom att bevaka olika medier och vara påläst kring den senaste forskningen.

Upptäck mer

Så gör du planering, bedömning och återkoppling smidigare med digitala verktyg – intervju med Philip Sekulic, ämneslärare i pedagogik och samhällskunskap på Sannarpsgymnasiet i Halmstad.