Rektor Christina Rekstad om ledarskap och sitt driv för ökad jämställdhet i förskolan

1984 står Christina Rekstad inför ett vägskäl – ska hon bli polis eller förskollärare? Hon var antagen till de båda utbildningarna och valet föll tillslut på förskollärare. Trots att Christina tror att hon hade blivit en bra polis har hon aldrig ångrat sitt yrkesval. Idag, 40 år senare, arbetar hon som centralt placerad rektor för fyra förskolor i Göteborg med barnen och jämställdhet i centrum. Dessutom delar hon med sig av hur förskolans dag firas på hennes förskola!

 

Från förskollärare till rektor

När Christina skulle komma tillbaka efter sin tredje föräldraledighet fick hon ett samtal om att det var tänkt att hon skulle hoppa in som tillförordnad enhetschef. Trots att det inte var vad hon själv tänkte, eller i det läget ville, tog hon sig an uppdraget. Hon berättar att hennes kollegor tyckte att rollen som rektor passade henne bra, samtidigt som hon började tycka att uppgifterna som tjänsten innebar var roliga. 

– Framförallt så fick jag syn på att enhetscheferna, som det hette då, hade väldigt stort barnfokus. Det kändes spännande och roligt att arbeta för barnen, fast på ett nytt sätt.

Som rektor vill hon vara med och hjälpa, pusha och peppa sina medarbetare att ta egna steg och växa vidare. Många medarbetare har vågat ta nya steg, bland annat genom Göteborgs Stads program “Morgondagens chef” för medarbetare som vill bli chefer. Hon berättar också om flera barnskötare som valt att läsa vidare till förskollärare och även utbilda sig till socionomer för att kunna hjälpa barn på andra sätt. Christina inspireras av sina medarbetare som vågar växa och trivs som bäst när hon får samarbeta och leda tillsammans med andra kollegor. 

Jag tycker det är en viktig uppgift som rektor att sprida glädje i vårt yrke och påminna mina kollegor om vilken förmån det är att få möta alla fantastiska barn och vara med en liten del av deras livsresa.

Jämställdhet i fokus för barn och pedagoger 

Christina och hennes medarbetare har arbetat med jämställdhet i över 10 år. Ett arbete som hon berättar har utvecklat henne både professionellt i sin yrkesroll, men även i sitt privatliv. Hon berättar om ett gediget och fascinerande arbete som ger effekter för både barn och vårdnadshavare. Rektorerna och pedagogerna har läst många böcker och tagit del av mycket forskning för att skapa en god grund i arbetet. Christina rekommenderar boken Gör det jämställt av David Flato och Maria Hulth. Hon säger att det har varit värt alla sena kvällar och intensiva dagar eftersom hon ser och hör resultatet av deras arbete. Det har skett stora förändringar i hur pedagogerna bemöter barnen, hur barnen bemöter varandra och i hur lärmiljöerna på förskolan byggs upp. 

En vårdnadshavare som tidigare haft sitt barn på förskolan där Christina arbetar, hörde av sig för ett tag sedan. De hade bytt stad och därmed även förskola och nu ringde vårdnadshavaren för att berätta att barnet själv hade märkt att det var något annorlunda på den nya förskolan då flickorna och pojkarna fick göra olika saker. Barnet hade bland annat beskrivit hur de delades upp efter kön. 

– Det gör mig varm i hjärtat att barnet själv hade upptäckt att något var konstigt med den här uppdelningen. 

Hon berättar att trots att barnen inte är så gamla tänker de redan att vissa kön utför vissa yrken. Barnen blir förvånade till en början när pedagogerna utmanar bilden av olika yrken, som att kvinnor kan vara brandmän och män kan vara sjuksköterskor. Christina och hennes kollegor kommer fortsätta arbeta med jämställdhet. “Det är ett pågående projekt, och det kommer aldrig ta slut” säger hon målmedvetet och uttrycker en önskan om att alla som vill se förändring ska stå fast och enade i frågan, en fråga som behöver både kvinnor och mäns engagemang. 

Jämställdhet är ett förhållningssätt, det handlar om hur vi bemöter barnen. Det syns inte på utsidan av en förskola, utan måste arbetas med inifrån.

Firar Förskolans dag med rörelseglädje 

På lördag går det klassiska Göteborgsvarvet av stapeln och Varvetveckan är igång i staden! Detta har en av förskolorna Christina är rektor för anammat och på Albotorgets förskola firas Förskolans dag med Albo-varvet sedan cirka 15 år tillbaka. En dag full av rörelseglädje som barnen längtar till under hela året. På förskolegården målar pedagogerna en bana med blå linjer och en sträcka på cirka 50 meter mäts upp. På 50-meters sträckan finns två vattenstationer som barnen får stanna vid och i mål väntar både frukt och medalj!

– Barnen springer i etapper, de yngsta startar först och de äldsta startar sist, och under tiden hejar alla andra på. De springer efter bästa förmåga.

Idag, 16 maj, kommer barnen på Albotorget att springa och röra på sig i majsolen för att fira Förskolans dag! Detta ser såklart olika ut på olika förskolor och vi på Unikum hoppas att du, dina kollegor och barnen i er närhet får en härlig dag tillsammans och firar på det sätt som gör er glada!