Unikum effektiviserar undervisningen i praktiska ämnen – yrkesläraren Peter berättar

Dokumentationsarbetet är viktigt för elever på yrkesinriktade program där utbildningen består av många praktiska moment som utgör underlag för bedömning. På Bessemerskolan i Sandvikens kommun har elever och lärare hittat ett bra sätt att dokumentera sitt arbete med hjälp av Unikums digitala verktyg. Peter Holst, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet berättar hur han och hans elever använder Unikum för dokumentation, dialog och återkoppling.

Peter Holst har arbetat som lärare i 11 år, men började faktiskt karriären som målare. På målerifirman där Peter arbetade fick han ofta i uppdrag att handleda elever från yrkesförberedande gymnasieutbildningar som gjorde sin praktik på företaget. Han insåg att han gillade att undervisa och tog tillfället att testa på läraryrket när chansen dök upp. Han föll direkt!

Eleverna dokumenterar “i farten” på praktiken

Hur dokumenterar du och dina elever i er vardag?

– Mina elevers utbildning består av många praktiska moment som att bygga eller måla, och de har stor användning av bild och film i sitt dokumentationsarbete. Vi använder oss Lärloggsfunktionen i Unikum för detta arbete. Eleverna fotar eller filmar momentet de arbetar med och laddar upp materialet direkt i Lärloggen.

På Lärloggen finns en kommentarsfunktion där jag som lärare kan kommentera och ge formativ feedback till mina elever under hela kursens gång. Eleven får en notis när jag kommenterat och kan fylla på med mer information och dokumentation där det behövs. Jag kan även kommentera direkt på elevernas uppgifter som finns kopplade till Lärloggen.

Vad tycker dina elever om dokumentationsarbetet?

– Mina elever uppskattar att de kan dokumentera snabbt och smidigt i Unikum. I årskurs tre är mina elever ute på praktik och Lärloggar är ett bedömningsunderlag. Under praktiken är fokus på det praktiska arbetet och det är svårt att hitta tid att sätta sig ner för att dokumentera. Med sin mobil dokumenterar de istället arbetet i farten direkt i Unikum genom att ta bilder, filma och anteckna. Vid ett senare tillfälle kan de fylla på Lärloggen med mer information.

Unikum funkar mycket bra för praktiska ämnen och moment

Vad har ni saknat i andra system?

– Möjligheten att kombinera bild och text är jätteviktigt för undervisning på praktiska program. Vårt tidigare system var enbart textbaserat och inte alls anpassat för praktiska utbildningar. Vi saknade funktioner för att dokumentera bild, video och text på ett enkelt sätt. Unikum funkar mycket bra för praktiska ämnen och moment, och det känns underbart att vi kan hålla oss till ett system.

 

Uppskattar att ha allt samlat på ett ställe

Hur stöttar Unikum ditt pedagogiska uppdrag?

– Unikum ett värdefullt verktyg. Jag uppskattar att jag har allt samlat på ett ställe digitalt och att det är lätt att komma åt dokumentation och information. Jag känner mig trygg i att jag dokumenterar det jag behöver och att jag hittar det sen. Ju enklare det är för mig att dokumentera mina elevers kunskapsutveckling och lärande desto bättre.

Jag uppskattar att verktyget är flexibelt och att man kan arbeta på ett sätt som passar en själv och de ämnen man undervisar i

– Jag uppskattar också att verktyget är flexibelt och att man kan arbeta på ett sätt som passar en själv och de ämnen man undervisar i. Det är skönt att slippa känna ett tvång kring dokumentation.

En sak jag fastnade tidigt för i Unikum var att verktyget är tydligt och användarvänligt. Gränssnittet är både fint och intuitivt – det är lätt att navigera och förstå verktygets funktionaliteter utan förkunskaper. Det underlättar mitt uppdrag!