Ett år med Unikum: Så fick Uppsalas gymnasieskolor bättre struktur och ökad insyn

På Unikums Nyckelpersonsträff 2024 delade Rikard Nolgren, verksamhetsutvecklare på Uppsalas gymnasieförvaltning, och Mathias Wallin, gymnasielärare i engelska och kemi, med sig av sina lärdomar, insikter och framgångsrecept kring implementering av ett nytt verktyg i en stor kommun.

Mathias Wallin och Rikard Nolgren

Under höstterminen 2023 infördes Unikum i Uppsalas gymnasieskolor. Verktyget användes redan i kommunens grundskolor, men implementeringen på gymnasienivå möttes till en början av visst motstånd. Många lärare var bekväma med det tidigare verktyget, som använts i nio år, och vissa kände en osäkerhet inför att byta till något nytt. Samtidigt upplevde skolledningen att det gamla verktyget gav alltför lite insyn vissa viktiga delar av lärarnas arbete, vilket gjorde det svårt att få en helhetsbild av undervisningen och att leda arbetet framåt.

“Skynda långsamt”

För att säkerställa att införandet av Unikum blev framgångsrikt valde man en metodik som fokuserade på att skynda långsamt. Viktiga steg inkluderade att skapa delaktighet, erbjuda utbildningar och ta fram tydliga riktlinjer för verktygets användning. Ett år innan kontraktet med den tidigare lärplattformen skulle löpa ut, påbörjade gymnasieförvaltningen arbetet med att analysera skolornas behov av verktyg. All personal som ville fick möjlighet att bidra med användarberättelser och material.

Varje skola hade en representant i form av en lärare, som tillsammans med en grupp rektorer bildade en referensgrupp. Denna grupp analyserade materialet som samlats in och sammanställde ett upphandlingsunderlag utifrån det. En nära dialog upprätthölls mellan förvaltningsledning, IT-avdelningen och skolorna under hela processen.

Pedagogiskt ledarskap och ökad insyn

”Om man som pedagogisk ledare inte kan komma åt det pedagogerna gör i den digitala delen av lärmiljön, kan man inte vara en särskilt aktiv ledare där”, säger Rikard Nolgren. Han lyfter att en av de största fördelarna med Unikum är att verktyget ger skolledningen en tydlig översikt av lärarnas arbete. Tidigare saknades denna inblick, vilket gjorde det svårt att leda och stötta lärarna på ett bra sätt. Andra funktioner i Unikum som Rikard och Mathias uppskattar är följande:

  • Enkelt att följa bedömningsprocessen
  • Bra verktyg för att hantera stödinsatser
  • Stöd för utvecklingssamtal
  • Enkel och GDPR-säker kommunikation

100 lärare utbildades i Unikum

En av de viktigaste lärdomarna från tidigare införanden var behovet av grundlig utbildning. Därför utbildades den här gången 100 lärare i Unikum, vilket motsvarade en representant från varje arbetslag. Även en skolledare från varje skolenhet deltog. Dessa lärare, kallade ambassadörer, fick efter “ambassadörsutbildningen” i uppgift att stötta kollegorna i sina arbetslag och genomföra interna workshops där de gick igenom verktygets grundläggande funktioner.

För att ge ambassadörerna bästa möjliga stöd tog gymnasieförvaltningen fram omfattande utbildningsmaterial med korta instruktionsfilmer, checklistor, lathundar och ett fråge- och svarsdokument. De fick även tillgång till Unikum Academy för att lära sig mer om verktyget. Genom ambassadörernas arbete skapades en supportstruktur som gjorde det enkelt för lärare att få snabb hjälp och svar på sina frågor.

Lärare fick utforska verktyget innan lansering

De lärare som var särskilt intresserade av att utforska verktyget fick tillgång till demokonton där de kunde testa Unikums funktioner i praktiken. På Celsiusskolan, där Mathias Wallin arbetar, användes ett ”levande dokument” där lärarna kunde lägga in önskemål och dela med sig av erfarenheter. Ambassadörerna på skolan fungerade sedan som språkrör för lärarna och förde deras feedback vidare till Rikard och hans kollegor på förvaltningen. Denna dialog har resulterat i en rad förbättringar och förslag som används i skolornas arbete idag.

Miniminivå för Unikums användning

För att skapa tydlighet och struktur för rektorer infördes ett miniminivåkrav för hur Unikum ska användas på skolorna:

  • Unikum är en startpunkt för digital information till elever. Via Unikum ska elever enkelt kunna hitta planeringar, uppgifter, instruktioner, bedömningar m.m
  • Formell bedömning görs i Unikum minst en gång per termin och kurs senast de datum som rektorer och gymnasiechef bestämt vid läsårets början
  • När lärare avgör att insats krävs för en elev ska det markeras och eventuella extra anpassningar dokumenteras i Unikum
  • Utvecklingssamtal dokumenteras i Unikum

En enhetlig struktur och ökad transparens

På bara ett år har bidragit till en enhetlig struktur i undervisningen som nu uppskattas av både lärare och elever. Eleverna upplever att det är lättare att hitta material – oavsett vilket ämne de läser – och lärarna kan följa elevernas framsteg på ett mer strukturerat sätt. Rektorer och skolledning har fått ökad insyn i undervisningen, vilket har underlättat det pedagogiska ledarskapet.