Så kombinerar du Unikum och Teams för ett bättre lärande

Mikael Windh, ansvarig för Unikum Gymnasium och Jerker Porat, Specialist Microsoft EDU berättar på Unikums webbinarium hur du kombinerar Unikum och Teams för att spara tid och få ett bättre lärande. Ta del av inspiration och konkreta tips!

Webbinariet leds av Mikael Windh, ansvarig för Unikum Gymnasium och Jerker Porat, prisbelönt lärare och numera Specialist Microsoft EDU. På 45 minuter går Mikael och Jerker igenom Unikum och Teams och förklarar hur verktygen tillsammans stöttar skolans uppdrag.

 

På webbinariet går vi igenom: 

  • Fördelarna med att koppla ihop Unikum och Teams
  • Unikums koppling till den svenska skolan med bl.a. bedömning, läroplan och kunskapskravstabeller
  • Hur du genom Teams-provisionering kan få in rätt grupper från Unikum till Teams på ett automatiskt sätt
  • Konkreta tips på hur skolor kombinerar Unikum och Teams för ett bättre lärande
  • Livedemo av verktygen

Så kombinerar Unikum & Teams för ett bättre lärande

Här kan du se webbinariet igen!

Q&A

Här besvarar vi alla de frågor vi inte hann gå igenom på webbinariet!

Fungerar det att lägga till Unikum som en flik i teams med SSO inloggning?

Du behöver lägga till Unikums app via Teams appbibliotek först. Med SSO-inloggning kan du sedan logga in i både Unikum och Teams på en gång via webbläsare. Det beror såklart även på hur kommunens inloggningssida och SSO är uppsatt, men vanligtvis loggar du in en gång via SSO för att komma in i både Teams och Unikum.

Hur får man Teams och Unikum (planering och bedömning) att koppla ihop sig?

Man kan dela planeringar och uppgifter från Unikum till Teams. Själva bedömningen görs däremot i modulen Kunskaper i Unikum.

Fungerar Unikums flikar i Microsoft Teams Klient eller är man låst till att arbeta med webbläsaren?

Vissa delar går att göra i klienten (t.ex. Uppgifter) men integrationen funkar bäst i webbläsare vilket även var den miljön Micke demade idag!

Uppfattade inte hur planeringarna från Unikum överförs till Teams?

Det är inget som förs över utan det är en IFrame som visar Unikums planeringar i Teams. Planeringarna lagras inte I Teams.

Fungerar fliken Unikum-planering i Teams för förskolor som använder iPads?

Ja.

Är det kommunen som köper Teams Connect eller hur går man vidare?

Ja, kommunens centrala Unikum-ansvariga kontaktar oss för att gå vidare. Hör av er till er Unikum-kontakt. För fristående förskolor och skolor: Fyll i formuläret eller kontakta er kundkontakt så hör vi av oss med mer information.

Så uppgiftsfliken i teams (Uppgifter svenska i exemplet) är då kopplad till unikum? Hur då?

Ja, användare ser Unikums uppgiftsmodul inne i Teams via en IFrame (en spegling av det du ser i Unikum).

Kan eleven bifoga tex ett worddokument i uppgifterna? Och har VH isf behörighet att se den?

Elever kan bifoga ett dokument. VH har inte behörighet om inte eleven har gett dem tillgång.

Hur funkar synken för ett litet föräldrakooperativ?

Det går jättebra. det tar några få sekunder att lägga till Unikum som app i Teams! Gå till Teams appbibliotek och välj Unikums app, den hamnar då som en flik i Teams.

Det kankse nämndes tidigare, men är det så att man fortfarande måste använda teams i webbläsaren för att unikum ska fungera i teams?

Ja, det funkar bäst i webbläsare.

Sen funderar jag angående dialog med VH i connect, menar ni att man också kan kkommunicera typ via meddelande till VH? Eller är det bara uppgifter osv som syns?

Det som syns i Teams är Uppgifter och Planering. Meddelanden som skickas till VH syns enbart i Unikum och Unikum familj.

Fungerar Unikums flikar i Teams när man har inloggning via till exempel en bank-id eller organisationskonto? Dvs kan man logga in första gången i Teams och inte behöva öppna en separat flik (i webbläsare) för att först logga in i Unikum?

Ja, det ska gå bra med SSO!

Hur får vi in unikum i teams?

Du kan enkelt lägga till Unikum som app i Teams! Gå till Teams appbibliotek och välj Unikums app, den hamnar då som en flik i Teams.
Är ni intresserade av Teams Connect kan du kontakta oss för att veta mer.  

Kommer det att komma en app (Unikum) för personal på förskola/skola? Så man kan genom en app ist göra en lärlogg lite smidigare?

Det hopas vi i framtiden men inte just nu, men vi har responsivt gränssnitt och bokmärke och skapa app-känsla.

Har alla som använder unikum automatiskt teams?

Nej, du måste lägga till Unikums app i Teams appbibliotek först.

Är integrationen med Teams en iFrame. Dvs man jobbar bara i Unikum och det finns ingen annan integration än en iFrame?

Ja, precis, så all data som rör barnet/eleven lagras enbart i Unikum.

 

Om Unikum och Teams

Teams stöttar skolans vardagsarbete med verktyg för kommunikation, samarbete och produktivitet. Unikum kompletterar med kopplingen till svenska skolans uppdrag och möjligheten att kommunicera med vårdnadshavare via en skräddarsydd app. I Unikum finns även verktyg för Planering och Uppgifter, Bedömning och Betyg, Närvaro och Frånvaro, Stödinsatser m.m.

Genom att integrera Teams och Unikum får du anpassningen du behöver till det svenska skolsystemet. Dessutom behöver du inte växla mellan de två olika systemen utan du kan smidigt jobba vidare i Teams med de uppgifter, planeringar och bedömningar som du har skapat i Unikum.

Läs mer om Unikum och Teams här. 

Nyfiken på Unikum? Boka in en demo! 

Nya användare: Boka in en demo för mer information om hur Unikum stöttar det pedagogiska uppdraget och hur ni kan kombinera Unikum med Teams för ett bättre lärande. Fyll i det här formuläret så hör vi av oss!

Vill du veta mer om Teams Connect? 

Använder ni Unikum idag och är nyfikna på Teams Connect fungerar? Kontakta er kundkontakt på Unikum eller fyll i det här formuläret så hör vi av oss!