27 jun 2025
27 jun 2025
Så kan data och AI lyfta svensk skola – insikter från Unikums paneler i Almedalen
Under Almedalsveckan stod AI i skolan högt på agendan. Diskussionerna visade tydligt att Sverige riskerar att halka efter andra länder i användningen av digitala verktyg, data och AI i utbildningssystemet. Unikum bjöd in till två fullsatta frukostseminarier där vi tillsammans med experter utforskade hur AI och data kan användas klokt för att öka måluppfyllelsen och stärka språkutvecklingen.
Den svenska skolan står inför stora utmaningar. Ca 25% av eleverna når inte upp till kunskapsmålen i skolan. På Unikums frukostseminarium Bättre måluppfyllelse med data och AI diskuterade paneldeltagarna hur data och AI kan användas för att identifiera trender, anpassa undervisning och ge skolledare bättre beslutsunderlag. Diskussionen kretsade mycket kring att data och AI ska användas för att göra rätt saker bättre, snarare än att göra fel saker snabbare.
Öka lärares och skolledares datalitteracitet
En viktig insikt var att skolan inte nödvändigtvis behöver samla in mer data. Tvärtom finns det redan stora mängder information som, om de används på rätt sätt, kan bidra till konkret verksamhetsutveckling utan att öka dokumentationsbördan. I Burlövs kommun har man arbetat datadrivet under flera års tid med målet att öka lärarnas datalitteracitet. “Det räcker inte att visa siffror i diagram utan det krävs förståelse och kompetens för att kunna agera på insikterna och på sikt genomföra förändringar”, berättade Robert Lindqvist, utvecklingsstrateg i Burlövs kommun.
Linnéa Plöen Casterud, sakkunnig skolans digitalisering och AI på Sveriges Skolledare, lyfte att det är av största vikt att lärare och skolledare får tydliga instruktioner i hur de kan applicera verktygen på ett sätt som gynnar utbildning och undervisning och skapar verklig nytta. “Trots att 8 av 10 skolledare använder AI-verktyg i sin vardag saknas fortfarande kunskap om hur verktygen ska användas på ett säkert och transparent sätt”, förklarade Linnéa.
En gemensam skepsis fanns mot adaptiva AI-system, där osäkerheten kring bakomliggande värdegrunder väcker frågor om tillit och transparens. För att digitala verktyg och AI ska få genomslag på bred front krävs att de är effekthöjande, med andra ord att de konkret visar hur de förbättrar arbetet och stärker personalens förmåga. “Vi måste kunna bevisa att AI ger effekt och på vilket sätt det ökar lärarens förmåga att göra saker bättre. På så sätt får man med fler på tåget”
Sverige har Europas högsta omsättning av skolledare
Linnéa belyste även de strukturella utmaningarna. Sverige har Europas högsta omsättning av skolledare, där skolledare väljer att lämna ungefär var tredje år. Det innebär att analyser och förbättringsinitiativ ofta går förlorade om de inte förankras praktiskt i verksamheten.
Slutligen betonades att skolan inte är en isolerad ö. “Eleven är en del av vårt samhälle och elevens framgång beror på att flera samhällsfunktioner samverkar, allt är inte skolans ansvar”, förklarade Linnéa. Genom ett gemensamt ansvarstagande kan vi skapa starkare och mer jämlika förutsättningar för alla elever.
Tack till våra kunniga panelister Linnéa Plöen Casterud och Robert Lindqvist som deltog i frukostseminariet ”Bättre måluppfyllelse med data och AI”!
Brist på sammanhållen språkutvecklingskedja mellan förskola och grundskola
En god språklig förmåga är av avgörande betydelse för elevers resultat i skolan – i alla ämnen.
På Unikums frukostseminarum Stärk språkutveckling med data diskuterade panelen hur data kan användas för att stärka barns språkutveckling.
En utmaning som panelen lyfte är bristen på en sammanhållen språkutvecklingskedja mellan förskola och grundskola. Clara Wallin, förstelärare inom läs- och skrivutveckling i Region Gotland, menar att det finns ett stort glapp mellan förskola och skola. “Vi behöver få en tydlig bild av hur barnen ligger till kunskapsmässigt och vad vi ska fortsätta jobba med i skolan. Förskoleklass ska inte vara ett mellanår”.
Sandra Tauberman, kvalitets- och utvecklingschef i Burlövs kommun, poängterade att förskolan till och med kan vara viktigare än grundskolan i utbildningskedjan, särskilt när det gäller språkutveckling.
Data gör verklig skillnad i Burlövs kommun
Sandra berättade om hur data gjort skillnad i Burlövs kommun. Genom kontinuerligt arbete under flera års tid har man kunnat följa hur barnens språkkunskaper förbättrats markant. “Andelen barn med låg språklig medvetenhet i Burlövs kommun har sjunkit från 48% till 4%, detta tack vare att man använt data för att identifiera brister och sätta in rätt insatser”. Resultatet blev inte bara bättre utfall, utan också en positiv kultur kring datadrivet utvecklingsarbete där pedagoger ser fram emot att använda data för att förstå vad som ska prioriteras kommande år.
Ann-Sofie Lindgren, rektor i Region Gotland, betonade att det inte är en slump när vissa pedagoger återkommande lyckas med sina barngrupper, utan istället handlar det om skicklig undervisning. För att förstå vad som skapar goda resultat behöver vi lyfta blicken och analysera skolor och förskolor utifrån ett bredare perspektiv. Genom att identifiera mönster i arbetssätt och resultat kan resurser fördelas bättre och insatser sättas in där de gör störst skillnad.
AI som bollblank
Christian Lauritzen, serieentreprenör och expert på AI och digitalisering, lyfte att för att människan ska lyckas med AI krävs tydliga strukturer, som gemensamma begrepp, men också att AI används på ett klokt sätt. AI ska användas som stöd för analys och som bollplank för följdfrågor för att få in fler perspektiv, inte som ett verktyg för att delegera bort uppgifter. “Man ska arbeta aktivt med AI och använda det som ett bollplank i sitt arbete. Använder man AI enbart för att delegera ut uppgifter riskerar man att bli fördummad av AI”, förklarade Christian.
Realtidsdata direkt från klassrummet – en framtidsvision
En framtidsvision som lyftes i diskussionen var att kunna samla in realtidsdata från klassrummet – på gruppnivå – för att få syn på vilka frågor och teman som dyker upp i klassrummet, utan att det blir integritetskänsligt. Och kanske viktigast av allt: när ett mål är uppnått måste det alltid finnas ett nästa steg till utveckling. Språkutveckling är en process som kräver kontinuitet, riktning och mod att ställa om.
Tack till våra kunniga panelister Clara Wallin, Ann-Sofi Lindgren, Sandra Tauberman och Christian Lauritzen som deltog i frukostseminariet ”Stärk språkutveckling med data”!
Upptäck mer
Unikum Kvalitet – se, förstå och förbättra med data och AI
Med Unikum Kvalitet kan du få tillgång till insikter i realtid om resultat och pedagogiska processerna samt på ett smidigt sätt planera, genomföra, följa upp och analysera er verksamhet. Verktyget hjälper dig att snabbt få tydliga insikter om lärande och skolutveckling hela vägen från förskolan till vuxenutbildningen. Du får en överskådlig bild av undervisningens resultat och kan direkt fatta välgrundade beslut som stärker ert kvalitetsarbete. Läs mer om Unikum Kvalitet här.