5 nov 2024 (uppdaterat 20 nov 2024 )
5 nov 2024 (uppdaterat 20 nov 2024 )
Närvarons betydelse i förskolan med Mia Heikkilä
Närvaro i förskolan är ett ämne som väcker stort intresse och engagemang. För att få en djupare förståelse kring ämnet bjöd vi in Mia Heikkilä, professor i barn- och ungdomsvetenskap med inriktning mot förskolan vid Stockholms universitet. Tillsammans diskuterade vi närvarons roll i förskolan och dess påverkan på barns lärande, delaktighet och framtid. Missa inte webbinariet längst ner på sidan för att ta del av hela samtalet!
Varför diskuteras närvaro i förskolan just nu?
Mia Heikkilä identifierar flera aktuella orsaker till det ökade fokuset på närvaro i förskolan.
Pandemins efterverkningar
Efter pandemin har många kommuner observerat en minskad närvaro i förskolan, särskilt bland barn från områden med lägre socioekonomisk sammansättning. Skolverket har noterat vissa mönster men frågan kräver mer forskning för att kunna dras till statistiska slutsatser.
Lagändringar kring uppsökande verksamhet
Den senaste ändringen i skollagen kräver att kommuner aktivt kontaktar vårdnadshavare vars barn inte deltar i förskolan. Målet är att stärka språkutveckling och inkludering.
Fokus på undervisning i förskolan
Med den senaste revideringen av läroplanen har undervisningen fått en mer framträdande roll. Detta lyfter vikten av att barn faktiskt är närvarande för att kunna ta del av undervisningen som sker i verksamheten.
Bristande förtroende för samhällsapparaten
I vissa områden finns ett lågt förtroende för institutioner, vilket även kan påverka förskolan. Mia betonar dock att detta område behöver mer forskning för att förstå sambanden bättre.
Det handlar inte alltid om ökad närvaro
Diskussionen handlar inte alltid om att öka närvaron utan om att definiera vad en ”önskvärd närvaro” innebär. Det krävs en nyanserad diskussion där frågor som ”Hur mycket närvaro är önskvärd och varför?” står i centrum.
Vad innebär närvaro i förskolan?
Mia lyfter tre olika nivåer av närvaro:
Inskrivning i förskolan
Sverige har en hög inskrivningsgrad, även om den varierar mellan olika områden.
Närvarograd efter inskrivning
Den stora frågan är hur ofta barn faktiskt är på plats efter att de skrivits in. Vad är rimligt och eftersträvansvärt?
Närvaro i verksamheten
Det handlar om kvaliteten på den tid barnet tillbringar i förskolan. Hur aktiva och engagerade är barn och pedagoger i de pedagogiska mötena? Här är relationer avgörande.
De sista två punkterna är särskilt viktiga att förstå och arbeta med enligt Mia.
Utmaningar kopplade till närvaro
Närvaro i förskolan är frivillig vilket väcker många frågor om varför det är viktigt att arbeta med närvaro överhuvudtaget. Mia beskriver två huvudspänningar.
Familjer och förskolan
Vissa familjer, särskilt från socioekonomiskt utsatta områden, kan uppleva att förskolan utövar kontroll. Här är det viktigt att förskolan undviker att skuldbelägga familjer och istället reflekterar över sina egna strukturer. Exempelvis kan hög personalomsättning påverka ett familjs val att sätta sitt barn i förskolan.
Verksamheten och huvudmannen
Förvaltningsnivån kan ha en annan syn på närvaro än personalen i verksamheten. För huvudmannen är ökad närvaro ofta en prioritet medan personalen kan uppleva att resurserna för stora barngrupper inte räcker till vilket kan leda till spänningar.
Varför är det viktigt att främja barns närvaro i förskolan?
Mia lyfter flera skäl till varför närvaro är viktig för barnets utveckling.
Skyddsfaktor mot utanförskap
En högkvalitativ förskola bidrar till inkludering och kan motverka framtida utanförskap och kriminalitet.
Språkutveckling
Flerspråkiga barn ges möjlighet att utveckla både svenska och sitt modersmål vilket stärker deras identitet.
Sociala interaktioner
Förskolan erbjuder en trygg miljö där barn kan utveckla sina sociala färdigheter genom pedagogiska möten.
Mia förklarar att nyckeln är att skapa en förskola med hög struktur-, process- och resultatkvalitet som gynnar både barn och familjer.
Samarbetet med vårdnadshavare – en nyckel till ökad närvaro
Ett jämlikt och öppet samarbete med vårdnadshavare är avgörande för att främja närvaro där viktiga aspekter inkluderar att bygga relationer och visa intresse för vårdnadshavarnas perspektiv, behov och förväntningar. Mia lyfter även vikten av att undvika ”vi och dom”-tänkande och att istället försöka förstå orsakerna bakom ett barns oregelbundna närvaro.
En annan viktig aspekt är att använda öppna förskolan som brobyggare. I många kommuner kan öppna förskolan fungera som en första kontaktpunkt och bidra till att skapa trygghet och relationer inför inskrivning i förskolan.
Data som verktyg för att analysera närvaromönster
Mia betonar vikten av att använda data för att identifiera mönster och utveckla strategier. Data gör att förskolan och förvaltningen kan undvika antaganden och istället basera sitt arbete på verkliga mönster och utmaningar. Data kan hjälpa till att analysera verksamheter och skapa en förståelse för vilka förskolor som har hög oregelbunden närvaro eller om det finns familjer som behöver extra stöd.
Mia betonar även vikten av att personalen har kunskap om hur data kan användas för att förbättra verksamheten och att det behöver finnas tid och möjlighet att utbilda sig inom det.
Tre viktiga tips från Mia Heikkilä
- Fundera över ert syfte med att arbeta med närvaro
- Gör noggranna analyser av oregelbunden närvaro för att grunda ert arbete på fakta
- Kom ihåg att det inte behöver handla om ökad närvaro – kvalitet är nyckeln
Nyfiken på att lära dig mer? Se hela webbinariet där Mia Heikkilä delar fler insikter och praktiska tips!
Upptäck mer
- Se en demo av Unikums Närvaro-verktyg för förskolan.
- Läs mer om Unikum Närvaro för förskolan på unikum.net/narvaro
Läs mer om ämnet
16 jan 2025
Stärk tidig språkutveckling genom data
14 nov 2024
Unikum Närvaro för förskolan
27 sep 2024
Unikum Frånvaro – smidigt och effektivt!
16 maj 2024
Från planering till analys i Unikum Förskola
28 feb 2024