Lär känna vår nya VD Bo Kristoffersson

Unikums nya VD Bo Kristoffersson är ett välbekant ansikte för många. Med en gedigen bakgrund inom skolans värld – som rektor, utvecklingschef, kommunal skolchef, IT-konsult, VD för EdTech-bolaget Lexplore Nordic samt varit med vid starten av Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor – kan man enkelt konstatera att han brinner för skolutveckling och lärande. Läs vår intervju med Bo för att få reda på hur han ser på sin nya roll och framtiden för Unikum.

Grattis till din nya roll! Hur känns det?

– Stort tack! Att få ta mig an den här nya rollen känns väldigt roligt. Det känns extra kul att leda ett företag vars verktyg jag fått uppleva nyttan av i praktiken. Jag använde Unikum i en av mina tidigare roller som skolchef och fick då uppleva den verkliga skillnaden verktyget gjorde för verksamheten jag arbetade på. Jag brukar därför säga att Unikum är en kär gammal vän till mig!

Det känns också fantastiskt roligt att få äran att leda ett sådant kompetent, dedikerat och starkt team där vi tillsammans är behjälpliga i att utveckla svensk skola och förskola. Något av det viktigaste i samhället enligt mig är att barn och unga får tillgång till bra utbildning, så det känns verkligen toppen att kunna bidra till det via min roll på Unikum.

Berätta om dig själv, vad har du gjort tidigare?

– Jag är uppväxt i Lund och spenderar mycket av min tid i Skåne, på Österlen och i Ängelholm, men även i Stockholm där Unikums huvudkontor är placerat. Jag har varit bosatt i USA i flera år där jag också träffade min kära fru. Vi har fem barn och en stor hund som heter Ivar som är jättegullig, så länge man matar honom…

Jag har ägnat en stor del av mitt yrkesliv åt lärande, barn, undervisning, skola och hur man på ett smart sätt kan nyttja ny teknik och nya möjligheter, både för att fördjupa lärandet och för att förenkla pedagogers, lärares, rektorers, skolchefers arbete.

Jag är skarp på fågelarter och uppskattar att campa i naturen

Vad tycker du om att göra när du inte är på jobbet?

– Jag är en idrottskille och har genom livet ägnat mig åt många olika sporter. Jag har en stor passion för fotboll och på fritiden följer jag Premier League och La Liga med stort intresse.

Jag har en förkärlek för den spanska och latinamerikanska kulturen – maten, musiken, språket och inte minst siestan mitt på dagen är fantastisk. Jag gillar också allt som har med natur, ekologi, biologi och vildmark att göra – jag är skarp på fågelarter och uppskattar att campa i naturen! En fun fact är att jag är gammal fågelskådare.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

– Att fördjupa mig i Unikums kärna och att bidra till att vi når ut till ännu fler barn, elever, skolor och förskolor runt om i landet. Jag har arbetat på flera olika avdelningar och lärt känna teamet under de tre åren jag arbetat på Unikum, och att nu kunna ta tag i helheten och fortsätta driva den här framgångssagan framåt känns otroligt inspirerande. Det känns också givande att jag får fortsätta samarbetet med Unikums grundare och vår tidigare VD Jonas Ryberg som är kvar på företaget i en annan roll. Han är en otroligt skicklig och entreprenöriell person, en verklig inspiratör!

Hur skulle du beskriva din ledarstil?

– Jag vill att de jag leder ska känna att det har möjlighet att styra sin egen vardag utifrån de mål som är uppsatta, att vardagen på jobbet alltid känns inspirerande och kul. Jag brukar prata om att hjärnan ska ha kul och jag tror att det är en viktig komponent för att trivas på arbetsplatsen.

Jag har ett journalistiskt drag i mig där jag gillar att vara inlyssnande, undersöka, kartlägga och diskutera för att skapa en god förståelse och samarbete mellan mig och teamet. Jag vill att mina medarbetare ska förstå varför vi gör som vi gör och vart vi är på väg framåt.

 

Läs vårt pressmeddelande om hur Unikum växlar upp med Bo Kristoffersson som ny VD.