På gång

På gång

Nya Skolbanken – för bättre planeringar

I höst uppdaterar vi Skolbanken för att göra det enklare och roligare att hitta och skapa fina pedagogiska planeringar och matriser. Efter omfattande intervjuer med användare och ett intensivt utvecklingsarbete börjar vi närma oss lansering, med förbättrat sök, ett nytt fräscht gränssnitt samt nya planerings- och matrisverktyg.

Bra planering är centralt för att lyckas i klassrummet och öka kvaliteten i skola och förskola. Pedagogiska planeringar används som underlag i alla Unikums verktyg – de är navet i en systematisk pedagogik. För att lärare inte ska behöva skapa allt sitt material från scratch finns Skolbanken, med snart en miljon planeringar i sin databas att användas och inspireras av.

Nu utvecklas nya Skolbanken, som vi tror ska ge mycket nytta till våra användare:
  • Enklare och snabbare att hitta bra, relevanta pedagogiska planeringar och matriser att inspireras av
  • Lätt att skapa fina nya planeringar i det nya planeringsverktyget
  • Ett modernt och snyggt gränssnitt som gör det roligare att jobba med planeringar och matriser
  • Underlätta samarbete mellan pedagoger, även om de befinner sig i olika delar av landet
  • Stimulera en delningskultur där pedagoger bidrar med bra planeringar i Sveriges största knytkalas för undervisningsmaterial

Just nu arbetar vi intensivt med det nya planeringsverktyget, och att integrera det in i Unikum på bästa sätt. För att ge en försmak av vad som komma skall vill vi dela med oss av några bilder OBS! Det slutliga utseendet kan skilja sig från det som visas här. Vi har en hel del utveckling och testning kvar att göra innan det blir så användarvänligt och smidigt som möjligt.

Nytt planeringsverktyg

Att göra planeringar kommer att bli en helt ny upplevelse med det nya verktyget. Planeringar görs i sektioner, med en översikt av innehåll som uppgifter, läroplanspunkter, matriser i en egen kolumn till höger.

Nytt sök

Vi har uppdaterat gränssnittet för sökningar i Skolbankens databas, och lagt till fler filter och funktioner för att lättare hitta relevanta planeringar. Gränssnittet kommer vara detsamma som i den publika Skolbanken, men med fler funktioner för inloggade Unikum-användare.

Ny matriseditor

Att skapa matriser kommer i stort sett fungera på samma sätt som tidigare, men i ett betydligt mer modernt och förhoppningsvis tilltalande gränssnitt.

Skapa från mallar

Vi integrerar mallar i Unikum att skapa planeringar utifrån. Detta för att ge tips om vilka delar en planering kan innehålla, och för att underlätta för enhetliga strukturer för planeringar, vilket ibland kan vara viktigt.

Frågor och svar

När kommer nya Skolbanken vara färdig?

Vi jobbar intensivt för att de första funktionerna ska vara på plats i höst, med nya funktioner som kommer läggas till löpande.

Kommer man kunna ladda upp filer till sina planeringar?

Detta är en mycket efterfrågad funktion som kommer att vara integrerad i nya Skolbanken, åtminstone för vissa filformat, som pdf.

Kan jag vara med och testa nya Skolbanken innan release?

Hör av dig på skolbanken@unikum.net och anmäl ditt intresse för betatestning.

Kommer jag kunna välja om jag vill dela min planering med andra i Skolbanken?

Precis som tidigare kommer samtliga planeringar vara tillgängliga för samtliga användare av Skolbanken, så att vi håller liv i den fantastiska delningskultur som råder i Skolbanken.

Kommer planeringsverktyget vara tillgängligt för alla skolformer?

Ja, det kommer att gå att skapa planeringar för samtliga skolformer i verktyget.

Kommer planeringar gjorda i Unikum att synas i den publika Skolbanken?

Ja, precis som tidigare kommer samtliga planeringar visas både i Unikum och på skolbanken.unikum.net.

Vilka uppgifter om de som skapat planeringarna kommer att visas?

Precis som tidigare kommer personnamn, enhetsnamn och kommunnamn att visas i Unikum, medan personnamn kommer vara dolda på skolbanken.unikum.net.