Hur hänger pedagogisk dokumentation ihop med systematiskt kvalitetsarbete?

Pedagogisk dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete (SKA) är två kända begrepp inom förskolans värld, men hur relaterar de två begreppen egentligen till varandra? Och hur dokumenterar man på ett effektivt sätt som gör vardagsarbetet lite enklare? Unikum bjöd in författarna Gunilla Essén och Leicy Olsborn Björby till ett webbinarium om systematiskt kvalitetsarbete i förskolan för att diskutera begreppen.

Illustratörer: Leicy Olsborn Björby och Gunilla Essén
Illustratörer: Leicy Olsborn Björby och Gunilla Essén

Gunilla Essén och Leicy Olsborn Björby är författarna bakom de populära böckerna “Systematiskt kvalitetsarbete – på alla nivåer” och “Pedagogisk dokumentation – utvecklas och lära tillsammans” som lästs och hyllats av många pedagoger och förskolor. Hösten 2020 deltog författarna på Unikums webbinarium om systematiskt kvalitetsarbete i förskolan och delade med sig av kloka tankar och tips.  

 

SKA och pedagogisk dokumentation är beroende av varandra

Gunilla och Leicy menar att pedagogisk dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete är två tätt sammanflätade begrepp som är beroende av varandra.  

– Pedagogisk dokumentation är ett nyfiket arbetssätt och förhållningssätt där vi genom observation, dokumentation och reflektion granskar vår verksamhet på ett öppet och kritiskt sätt för att hitta fler perspektiv på vardagskvalitet. Genom de olika verktygen som vi använder för pedagogisk dokumentation kommer vi systematiskt att göra val i våra reflektioner och synliggöra hur vår praktik skapar kvalitet och gör skillnad för barnen. Vi anser att det inte går att arbeta med pedagogisk dokumentation utan att arbeta med systematiskt kvalitetsarbete – de hänger ihop och är beroende av varandra, förklarar Leicy.

– Evighetstecknet är vårt signum för pedagogisk dokumentation för att visa att dokumentationen är en del av förskolans dagliga arbete, ett arbete som pågår kontinuerligt, förklarar Gunilla. 

 

Evighetstecknet är Gunilla och Leicys signum för pedagogisk dokumentation. Illustrerad av Leicy Olsborn Björby och Gunilla Essén.

– De svarta pilarna som omger evighetstecknet i vår illustration representerar systematiken och hur vi regelbundet behöver gå in och hämta underlag för att få syn på vad vi gör och för att hitta kvaliteten i vårt arbete, fortsätter Gunilla.

De svarta pilarna representerar systematiken i kvalitetsarbetet. Illustrerad av Leicy Olsborn Björby och Gunilla Essén.

Välj fokusområden i kvalitetsarbetet

För många pedagoger kan kvalitetsarbetet kännas både svårt och otydligt samtidigt som tiden inte räcker till. Leicy tipsar om att arbeta selektivt. 

–  Vi väljer ut vad vi vill fokusera på när vi observerar, dokumenterar och reflekterar. De mål vi valt att fördjupa oss i hjälper oss att sålla i den pedagogiska dokumentationen. Det är inte ett krav att dokumentera exakt hela tiden eller allt barnen gör utan det viktiga är att vi kan koppla det vi dokumenterar och systematiserar till våra syften och mål samt barnens nyfikenhet, förklarar Leicy. 

– Vi behöver också påminna oss själva om att vi har tid. Ibland handlar det om att se barnets utveckling ur ett femårsperspektiv, och då har vi faktiskt flera år på oss, avslutar Gunilla.

Intresserad av att lära dig mer om SKA i förskolan? Här kan du titta på hela webbinariet med Gunilla & Leicy!

 

Underlätta det systematiska kvalitetsarbetet med Unikum

Pedagogisk dokumentation på grupp- och individnivå 

I Unikum kan du med ljud, bild, text och video göra dokumentationer som du enkelt delar med kollegorna i arbetslaget, rektor och vårdnadshavare. I anslutning till dina dokumentationer kan du enkelt fylla på med reflektioner och analyser. Med några snabba knapptryck kopplar du dokumentationen till läroplansmål och planeringar. I den här videon visar vi hur du gör ett Lärloggsinlägg med läroplanskoppling i Unikum. 

I Skolbanken kan du inspireras av över 600 000 pedagogiska planeringar skapade av pedagoger från hela landet. Du kan kopiera planeringar kopplade till läroplansmål och fokusområden, eller skapa dina egna planeringar från grunden. Besök Skolbanken här. 

 

Tydlig överblick av terminens mål och fokusområden med Lärområden 

Lärområden i Unikum ger dig en bra överblick av era fokusområden och dokumentationer kopplade till målen i läroplanen. Du kan ändra och redigera lärområdena samt lägga till eller ta bort mål så att ni får en överblick som är anpassad efter hur er verksamhet ser ut. Genom att samla mål och dokumentation i Lärområden får du och dina kollegor en tydlig bild av hur ni arbetar med det systematiska kvalitetsarbetet. På två minuter visar vi hur du skapar ett Lärområde i Unikum. 

Läs mer hur Unikum underlättar det systematiska kvalitetsarbetet i förskolan!