Lärplattformsbyte som lyfter likvärdighet och kvalitet – så gör ni!

Emilott Lantz, IT-projektledare på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun, gästade Unikums webbinarium för att berätta om Jönköpings resa mot en bättre digital arbetsvardag. På webbinariet delade hon med sig av hur Jönköping tagit fasta på målet att förbättra förutsättningarna för likvärdigheten och kvaliteten i arbetet kring lärandet och hur det lett till nya gemensamma arbetssätt och ett lärplattformsbyte till Unikum. Dessutom ger Sofia Åbjörnsson från Unikum tips på hur ni får den bästa starten med en ny lärplattform. Läs en summering eller se inspelningen av webbinariet längst ner på sidan.

Hur startade processen med lärplattformsbytet i Jönköping?

Jönköpings kommun genomför regelbundet avtalsuppföljningar och när de såg att avtalet gällande lärplattform skulle gå ut inom några år ville de ta höjd för att i god tid kunna se över valet av lärplattform. I samband med detta startades ett övergripande projekt med fokus på kommunens framtida digitala lärmiljö.

En lärplattform möjliggör, synliggör och tydliggör lärandet, men den sköter inte lärandet i sig

För att få en samlad bild över hur behovet av en lärplattform såg ut och vilka funktioner som efterfrågades, påbörjades diskussioner kring vad en digital lärplattform faktiskt är. Ett citat som ramade in projektgruppens tankar var “En lärplattform möjliggör, synliggör och tydliggör lärandet, men den sköter inte lärandet i sig!”.

Vilken roll hade likvärdigheten i bytet?

Första steget i projektet var att genomföra en förstudie där det tydligt framgick att likvärdighet kring användningen av digitala verktyg efterfrågades. Likvärdigheten har fortsatt varit en viktig komponent under hela resans gång. När Emilott och hennes kollegor gjorde efterforskningar kring vilka verktyg och funktioner användare behöver i en lärplattform (omdömen, pedagogisk planering, närvaro, frånvaroanmälan och ledighetsansökan med mera) ville de inte att det skulle skilja sig åt beroende på var i kommunen en elev eller ett barn är bosatt. Likvärdigheten spelade med andra ord en viktig roll i valet av lärplattform för att säkerställa att elever i kommunen hade samma bas att utgå ifrån. Likvärdigheten ansågs även viktig för det systematiska kvalitetsarbetet, information och överlämning mellan skolformer i kommunen.

Vilka vägval var viktiga inför och under upphandlingen?

Ett beslut som togs i upphandlingen var att vikta kvalitet högre än pris då Jönköpings kommun var måna om att få resultat som matchade det de efterfrågade. För att verkligen göra digitalisering valde de att se upphandlingen som ett verksamhetsutvecklingsprojekt, snarare än ett traditionellt IT-projekt då de vill åstadkomma långsiktig förändring. Den röda tråden var att införa gemensamma arbetssätt vilket förändrar hur man arbetar i verksamheterna, och handlar därför om verksamhetsutveckling.

Hur involverade kommunen sina användare?

Emilott berättar att de har involverat användare i stor utsträckning. Tidigt i processen samlade de in underlag genom intervjuer och enkäter från tre viktiga målgrupper: elever, medarbetare och vårdnadshavare. De involverade medarbetare i olika referensgrupper som tillsammans arbetade fram viktiga byggstenar och diskuterade hur de önskade arbeta framåt, vilket har varit ett viktigt underlag i upphandlingen. Just nu arbetar Emilotts kollegor i projektgrupper med personer från varje skolform som har regelbundna avstämningar med rektorsgrupperna. Dessutom är projektgruppen ute på många möten och nätverkar för att involvera så många de kan tidigt, då de tror att nyckeln till att lärplattformsbytet ska gå smidigt är att ha fått med sig alla berörda från start.

Emilotts bästa tips för de som vill genomföra ett lärplattformsbyte:

  • Börja i tid och tillsätt resurser – det är ett stort system, och ni har enbart ett införande
  • Se helheten och möjligheterna – hur ser systemfloran ut, vad gör era användare i övrigt, hur optimerar ni den här pusselbiten som en del i något annat?
  • Lär känna era användare – inspireras av andras upphandlingar men grunda i beslutet i era egna behov

Fem framgångsfaktorer för ett lyckat införande – Unikum tipsar

  1. Förankrat syfte och kommunicera förväntansbild
  2. Trygghet från de ansvariga med tydliga riktlinjer
  3. Rätt resurser och kompetenser
  4. Underskatta inte informationsbehov
  5. Håll rektorer (pedagogiska ledare) engagerade

Se inspelningen!

Upptäck mer om Unikums verktyg och funktioner