28 feb 2024
28 feb 2024
Från planering till betyg i Unikum
Vill du få stenkoll på hur du kan göra bedömningsprocessen snabb, tydlig och likvärdig? Häng med när Lise-Lotte Hjalmar, produktansvarig på Unikum, visar oss från planering till betyg i Unikum. Hon ger praktiska exempel och tips för lärare om hur man använder funktioner för en effektivare bedömningsprocess och bättre översikt över arbetet.
På webbinariet går vi igenom:
- Hur du arbetar med planering, dokumentation av lärande, bedömning och betyg i Unikum
- Några av våra mest populära funktioner såsom Planering, Lärlogg, Uppgifter, Kunskaper, Matriser och Betyg
- Konkreta verktygstips som gör bedömning och betygssättning till en enkel process
Frågor & svar
Är det möjligt att göra ändringar i en planering som redan har tilldelats elever i Unikum, och hur påverkar dessa ändringar tillgängligheten av material som filmklipp?
För att ändra i en tilldelad planering går du till planeringen via Skolbanken i Unikum och redigerar. Alla elever som fått den planeringen tilldelad kommer då att få den ändringen du gör. För att undvika att ändra andra lärares planeringar bör du alltid göra planeringen till “din egen” genom att först kopiera en kollegas. Då ändras bara de planeringarna som är “dina”.
Vad innebär det att ”koppla till planering” jämfört med att enbart skapa en uppgift?
När du kopplar uppgifter, matriser och lärloggar till en planering får du allt samlat. Planeringen ger sammanhanget. Det är svårare för dig – och eleven – att få en överblick om uppgifterna inte hänger ihop med planeringen. Du spar tid när du ska sammanfatta ämnesområdet. En annan vinst är att det syns vilka delar av läroplanen du planerat för och vilka du har kvar att göra i modulen “läroplan”. Där kan du se hur många planeringar som finns under respektive mål i läroplanen.
Hur dokumenteras och registreras traditionella skriftligt “pappersprov” i Unikum, och vilka metoder finns för att inkludera dem i den digitala lärandemiljön?
Ett sätt är att du skapar upp uppgifter som heter “matteprov” och sätter datum för när provet ska ske. När proven är gjorda och du vill anteckna resultatet och ge kommentarer till eleverna kan du lämna in uppgiften “tom” åt eleven och där skriva resultat och kommentar. Vill du få med själva provet för att titta på senare går det bra att fota och lägga in i uppgiften. Kanske kan eleven göra det själv efter att hen är klar?
Kan uppgifter i Unikum ställas in så att de inte är synliga för elevernas vårdnadshavare, och hur kan lärare bäst organisera feedback och kommentarer för att stödja elevernas lärandeprogression?
Uppgifterna är synliga för vårdnadshavare. De kan se uppgifterna genom att titta på dem i appen Unikum familj under fliken uppgifter eller så via barnets/elevens sida. Under modulen planering återfinns alla uppgifter som är pågående och de som är klara.
Det går att organisera feedback på många olika sätt. För att ge feedback på olika delar i arbetsområdet görs det enkelt för varje uppgift. En mer sammanfattande kommentar kan ges i planeringen. Den kommentar som skrivs i den sammanfattande bedömningen är på samma gång ett underlag för utvecklingssamtal och IUP för de yngre eleverna.
Hur kan vi på min skola göra så att underlaget som är kopplat till betygskriterierna syns för eleverna?
Det behöver ställas in i två steg. Först behöver den som är administratör för hela organisationen/kommunen slå på funktionen. Sen kan den som är administratör på skolan slå på funktionen på din skola. Det är bra om ni pratar igenom det i personalen innan så att alla vet vad som sker.
Hur fungerar det med betyg i Unikum? Jag kan inte se att vi har det!
Unikum Betyg är en tilläggstjänst som ni kan läsa mer om här. På vår demo Så funkar Unikum betyg går vi igenom hur verktyget funkar. Titta här!
Om jag vill veta hur olika delar fungerar i Unikum, finns det något testkonto jag kan använda?
Ja! På Unikum Academy finns filmer att titta på och även inloggning till vår demomiljö. Där ser du alla olika skolformer, läroplaner för respektive skolform och information om hur du går tillväga. Där kan du testa allt som finns i Unikum.
Upptäck mer om Unikums verktyg & funktioner
Läs mer om ämnet
27 sep 2024
Unikum Frånvaro – smidigt och effektivt!
16 maj 2024
Från planering till analys i Unikum Förskola
15 feb 2024
Hantera DNP smidigt med Unikum
20 okt 2023