Utvecklingsmål och inskolning i Unikum Familj – rektorns bästa tips för att komma igång med Unikum i förskolan

Carola Peterson har arbetat som rektor på Sandrosens Föräldrakooperativ utanför Halmstad i snart tre år. När Carola började hade man precis beslutat att Sandrosen skulle införa sitt första digitala verktyg – Unikum – och Carola fick i uppgift att leda arbetet. I intervjun berättar Carola hur hon lyckats motivera kollegor och vårdnadshavare att sätta sig in i ett digitalt verktyg för att förbättra kvalitetsarbetet och öka samverkan med hemmet.

Rektor med (tidig) passion för det digitala

2004 var Carola en av de första i Sverige att ta fram en hemsida till en förskoleverksamhet. Hemsidan användes som ett verktyg för profilering och kontakten med vårdnadshavare.

– Vid sidan av mitt förskollärarjobb byggde jag en hemsida för den kommunala förskola jag arbetade på. Jag var tidigt ute med att våga mig på det digitala och att bygga en hemsida kändes som en spännande utmaning. Jag uppdaterade hemsidan varje vecka med nya inlägg som beskrev vår verksamhet och de aktiviteter vi gjorde tillsammans med barnen.

– På den tiden var det unikt för en förskola att ha en egen hemsida och hemsidan uppmärksammades av Förskoletidningen. Det blev ett helt uppslag där jag intervjuades och fick berätta om hemsidan och hur vi använde den för att kommunicera vår verksamhet.

Några år senare, när jag arbetade i en annan verksamhet, blev jag ansvarig för förskolans blogg. Jag bloggade om arbetet med olika projekt och hur de hängde ihop med läroplanen. När jag tänker efter är jag faktiskt supernördig när det kommer till den digitala biten, säger Carola med ett skratt.

Från papper till digitalt

När Carola började på Sandrosen fanns all dokumentation och information i pappersformat placerade i pärmar.

– Pedagogerna fotograferade med digitalkamera eller mobiltelefon och skrev ut bilderna. När jag började på förskolan hittade jag nyinköpta surfplattor, men de låg fortfarande nerpackade i sina lådor.

Tre år senare dokumenteras allt pedagogiskt arbete digitalt via Unikum.

– Idag skriver vi sällan ut någonting. I början skrev vi ut Lärloggsinläggen i Unikum och placerade i pärmar för de äldre barn som hade en lång “pappershistorik”. Vi ville inte att det skulle blir ett abrupt slut för dem, så det blev en del dubbelarbete i början.

Med facit i hand är ett tips att ge stöttning, tid och utrymme för att lära. Alla utvecklas i olika takt och behöver olika lång tid för att lära sig nya saker

Berätta hur du och dina kollegor kom igång med Unikum!

– Vi började med att titta på filmer i Unikum Academy. Där lärde vi oss om de olika funktionerna i Unikum vilket underlättade när det i nästa steg var dags att testa. Det var viktigt för mig att alla förstod syftet med att införa ett digitalt verktyg och hur Unikum underlättade arbetet i verksamheten. Jag avsatte tid för att vi skulle lära oss Unikum på utbildningsdagar och APT:er. Pedagogerna fick även förtroendetid till att prova funktionerna och lära sig mer om Unikum.

Trots att jag arbetat med digitala verktyg på tidigare arbetsplatser var det tufft att leda införandet eftersom jag lärde mig verktyget samtidigt som pedagogerna. Jag fick hjälp av en kollega som arbetat med digitala verktyg på tidigare arbetsplatser, vilket underlättade mycket.

 

Individuella utvecklingsmål för Unikum

Vad är ditt tips för att få med sig kollegorna?

– Pedagogerna föreslog att vi skulle sätta upp individuella utvecklingsmål för Unikum. De individuella målen bestämdes under medarbetarsamtalen och anpassades efter pedagogernas egen utveckling – till exempel var målet för en pedagog som kände sig lite osäker att prova kommentarsfunktionen medan det för en annan var att skapa en planering och koppla den till målen i läroplanen.

Det är kul att se tillbaka på de tre åren som gått – från början var det bara jag och min kollega med digital vana som dokumenterade och planerade i Unikum, och idag använder nästan alla pedagoger Unikum i sitt dagliga arbete.

Med facit i hand är ett tips att ge stöttning, tid och utrymme för att lära. Alla utvecklas i olika takt och behöver olika lång tid för att lära sig nya saker.

 

Vårdnadshavare skolas in i Unikum Familj

Hur engagerar ni vårdnadshavare?

– I inskolningstider har vårdnadshavare mer tid än vanligt och vi passar på att skola in dem i Unikum Familj-appen direkt. Vi visar hur appen används och förklarar att de kan följa sitt barns vardag via appen. När de har en stund över under inskolningen uppmanar vi dem att logga in i appen och lära känna verktyget. Vi har även Unikum Familj-appen som en punkt på våra föräldramöten.

Utan Unikum hade vårdnadshavare missat en stor del av det dagliga arbetet som skett på förskolan under pandemin

De flesta av våra vårdnadshavare använder appen. Flera vårdnadshavare har påpekat hur enkelt det är att ta del av information om sitt barn via appen. Det är också kul när vårdnadshavare kommenterar på inläggen och hejar på vårt arbete.

Under pandemin har vårdnadshavare inte kunnat kliva innanför dörren och se verksamheten på samma sätt som tidigare. Unikum Familj-appen har fungerat som en länk mellan oss och vårdnadshavare. Utan Unikum hade vårdnadshavare missat en stor del av det dagliga arbetet som skett på förskolan under pandemin.

 

Carolas bästa tips för att komma igång

  • Sätt individuella utvecklingsmål för Unikum (tillsammans med pedagogerna)
  • Ge pedagoger tid och utrymme att lära sig verktyget
  • ”Skola in” vårdnadshavare i Unikum (från dag ett)
  • Berätta om Unikum Familj på föräldramötena

 

Tips: Hitta färdiga informationstexter, filmer och affischer för att underlätta “inskolningen” av Unikum Familj-appen för vårdnadshavare här.

 

Översiktfunktionen, Läskvitton och Skolbanken tillhör favoriterna

Vilken är din favoritfunktion i Unikum?

Översiktfunktionen under Läroplansfliken är jättebra! Med hjälp av den får vi en tydlig överblick av de mål vi har arbetat med, vilka kopplingar vi gjort till läroplanen samt antal reflektioner och analyser som gjorts. Vi ser direkt om vi missat att arbeta med ett visst område.

Min andra favoritfunktion är Läskvitton, möjligheten att se om vårdnadshavare läst de meddelanden som vi skickar ut. På så vis vet vi att informationen nått fram.

Jag älskar Skolbanken! Jag brukar ofta kika in där för att hitta inspiration. Vi slipper uppfinna hjulet eftersom det finns bra innehåll i Skolbanken som vi kan bygga vidare på.

 

Upptäck mer

Är du ny i Unikum eller kommer få Unikum inom kort? Vi tipsar om att titta på vårt uppstartswebbinarium för nya användare ”Kom igång med Unikum Förskola”.

Intresserad av att prova Unikum Förskola? Nu kan du prova verktyget helt gratis! Fyll i formuläret på den här sidan så ger vi din förskola fri tillgång till Unikum i 45 dagar.

Med Unikum får du bra koll på det systematiska kvalitetsarbetet i förskolan. Läs mer om Unikum och SKA.