Träffa Viktor – UX-designer på Unikum!

UX står för User Experience och på Unikum handlar det om att skapa den bästa användarupplevelsen för lärare, elever, vårdnadshavare och rektorer. Målet är att vårt verktyg ska vara lätt att förstå och använda, vilket påverkas av bland annat tillgänglighet, igenkänning och estetik. Vi har träffat Viktor Kjerrman, UX-designer på Unikum, för att höra hur hans team arbetar för att göra skillnad för en miljon användare varje dag.

Hej Viktor! Du är UX-designer på Unikum, vad är UX egentligen? 

–UX handlar om användarens upplevelse. Att skapa en produkt som användarna förstår och kan använda effektivt. Igenkänning är viktigt för en användare, så en UX-designer måste vara bra på att analysera andra verktyg som användarna har. Vi arbetar med kontraster, färger och att sätta lagom långa rubriker. Det handlar om att ta på sig användarnas olika hattar (för Unikum har många olika användare) och designa ett verktyg som passar alla, inte bara en viss typ av person.

Hur kom du in på UX-spåret? 

–Jag läste en kurs i webbdesign på gymnasiet så det var väl första spåret in. Sedan drev jag en webbyrå som ett UF-företag och utvecklade  hemsidor till bland annat en konstnär och en person som sålde garageportar. Jag tyckte det var väldigt roligt att lösa deras problem och få arbeta med både funktion och estetik. Sedan valde jag att studera systemvetenskap på universitetet samtidigt som jag arbetade på en webbyrå vid sidan av. Min personlighet passar bra med problemlösning och att få uttrycka mig kreativt. 

Hur har din resa på Unikum sett ut? 

–Jag har arbetat på Unikum i åtta år nu. När jag började var det bara jag och en annan kille som jobbade med frontend-utveckling och UX. Sedan dess har Unikum vuxit och idag är vi många fler! Just nu arbetar jag renodlat med UX och fokuserar på användarvänlighet. Vi är ett ganska litet UX-team; det är jag och mina kollegor Jonathan och Lovisa.

Kan du ge exempel på hur ni ökar användarvänligheten i verktyget? 

–Det är väldigt viktigt att jobba konsekvent, till exempel att användarna vet att “Skapa nytt”-knappen ligger på samma ställe på en sida och vad som händer när man klickar på den. Förutsägbarhet i ett verktyg gör det lätt att använda. Vi vill också se till att Unikum möter alla behov som finns i skolan och här är användarvänligheten viktig. Vi försöker utforma verktyget utifrån olika elevers perspektiv, genom till exempel lagom mycket information och tydlig struktur. 

UX handlar om att skapa den bästa användarupplevelsen, hur vet ni vad användarna vill ha? 

–Vi gör användartester där vi låter användarna testa verktyget och  nya funktioner för att ta reda på vad de tycker. Vi itererar efter deras feedback och gör saker ännu bättre. Vi följer upp feedback efteråt när ett verktyg är lanserat för att se om en leverans har levt upp till förväntningarna, då är vi nyfikna på “varför” och “varför inte”. Vi vill jobba användarnära och tar intervjuer, fokusgrupper och olika formulär till hjälp. 

Vad driver dig att göra ditt jobb så bra som möjligt?

–Förskolor och skolor har en viktig samhällsroll och de användare vi träffar är kunniga och schyssta. När vi lär känna målgruppen och deras utmaningar skapas ett driv att skapa något som  ger dem mer tid till lärande och barnen. Om vi gör vår grej bra kan det påverka många människors arbetsvardag på ett positivt sätt.

Ju bättre verktyg vi kan skapa, desto mer tid får rektorer och lärare för barnen. Det känns viktigt. 

Vilken är den största utmaningen i ditt arbete?

–Den stora utmaningen är att vi har många olika användare. En förskollärare och en gymnasielärare arbetar i två olika verksamheter och har skilda behov. Man måste lära känna sin målgrupp och samtidigt kunna prioritera i arbetet eftersom  det finns många behov av funktionaliteter. 

Vad är det bästa med att jobba på Unikum? 

–Det finns många möjligheter att engagera sig i det man tycker är roligt och spännande. Tycker man om att driva projekt finns det möjlighet att få göra det. Unikum är väldigt familjärt, vi är ett bra gäng och jag känner stark samhörighet med mina kollegor! Det gör att man vill göra sitt bästa på jobbet, tillsammans och för sina kollegor. 

Är du intresserad av att jobba på Unikum och göra skillnad för barn och elever på riktigt?

Håll utkik på vår karriärsida!