Så funkar Unikums lösning för Skolverkets DNP

Skolverket har fått i uppdrag att digitalisera de nationella proven med start 2024. Unikum har utvecklat en trygg lösning som fungerar i kombination med Skolverkets provtjänst. Niklas Carlefalk, teknisk produktägare för DNP på Unikum, svarar på några snabba frågor om tjänsten för den som är nyfiken. Läs intervjun här!

Skolverket arbetar för fullt med att ta fram en ny provtjänst som ska användas för nationella prov. De första digitala nationella proven kommer att genomföras under 2024, och inför lanseringen behöver tusentals skolor få rätt teknik och kompetens på plats för att eleverna ska kunna genomföra proven digitalt. Med Unikums lösning hanterar ni DNP på ett tryggt och enkelt sätt.

På Skolverkets hemsida kan du läsa mer om digitala nationella prov.

Hur funkar Unikums lösning för Skolverkets DNP?

– Med vår dynamiska lösning Unikum DNP Connect hanterar ni provisionering och validering av DNP direkt via Unikum. Skolorna bestämmer vilka elever, lärare eller annan relevant skolpersonal som ska provisioneras till Skolverket, och Unikum hanterar provisioneringen av all data så att lärarna kan luta sig tillbaka och slippa onödig stress.

Hur vet du att lösningen funkar?

– Vi har säkerställt att vår lösning funkar genom att provköra den mot Skolverkets testskolor vilket fungerade smärtfritt.

Med Unikums lösning fortsätter lärare att arbeta på samma sätt som tidigare, utan några extra moment som kan komplicera deras vardag

Vilka är fördelarna med att använda Unikums provisionering?

– Den största fördelen är att det underlättar för lärare. Med Unikums lösning fortsätter lärare att arbeta på samma sätt som tidigare, utan några extra moment som kan komplicera deras vardag. Lärare som använder Unikum idag är vana vid att arbeta med grupper, klasser och att tilldela uppgifter, och Unikum DNP connect fungerar precis på samma sätt. Det enda som krävs av läraren är att tilldela en uppgift av typen DNP till de elever som ska skriva provet i klassen. Svårare än så är det inte! Det nationella provet hamnar direkt i provkalendern vilket gör det tydligt för både elever och vårdnadshavare. Arbetet blir transparent och det kräver inte något extrajobb av lärarna.

En annan viktig fördel är att man kan hantera elever med skyddade identiteter på ett tryggt och smidigt sätt. Elever med skyddad identitet exporteras inte alltid från elevregistret. Istället lägger skolorna ofta in eleverna i Unikum med ett fiktivt namn och tillfälligt personnummer. Vår lösning provisionerar den fiktiva användaren mot Skolverkets DNP precis som vilken annan elev som helst, vilket gör att alla elever kan skriva sitt prov tryggt och säkert.

 

Vad behöver kommuner ha på plats för att provisioneringen ska funka?

– De lärare, elever och annan relevant skolpersonal som ska provisioneras måste finnas som användare i Unikum. Det är allt som krävs! Så länge användarna finns registrerade i Unikum hanterar vi resten.

 

Jag vill veta mer om Unikums provisionering för DNP, hur går jag tillväga?

– Prata med din dedikerade kommunkontakt på Unikum eller fyll i det här formuläret så hjälper vi dig inom kort.

Upptäck mer