Uppdaterad modul för särskilt stöd i Unikum

Vi har moderniserat modulen för särskilt stöd i vårt verktyg Stödinsatser, och den nya versionen är nu lanserad. I detta blogginlägg kan du läsa mer om de förbättringar som har gjorts och ta del av våra informationsvideor. Läs mer!

Unikum Stödinsatser Gymnasiet på 7 min

Unikum Stödinsatser Grundskola på 7 min

Unikum Stödinsatser Förskola på 7 min

Längst ner på sidan finns en Q&A där vi svarar på våra vanligaste frågor om Stödinsatser.

Nu är det släppt! [26 juni]

Under de senaste veckorna har flera användare testat den nya modulen för särskilt stöd. Intensivt arbete har lagts ner på att fixa och trixa det som användarna hittat och påpekat och nu är vi äntligen redo att slå på modulen för alla!

Har din skola eller organisation modulen påslagen så kan du redan nu se ändringarna om du går in på en elevs särskilda stöd. De utredningar och åtgärdsprogram som har skapats sedan innan finns såklart kvar och kan fortsatt arbetas med även i den nya versionen.

Har du feedback på nyheterna får du hemskt gärna lämna feedback direkt i formuläret som finns länkat inne i modulen, du kan även nå den här: Ge feedback på särskilt stöd. Vi tar tacksamt emot synpunkter så att vi kan göra modulen så bra som vi bara kan för er användare.

En film som berättar om skillnaderna med det nya utseendet inne i verktyget kommer att finnas tillgänglig för alla som är inloggade. Vill du kika på filmen redan nu finns de listade nedan:

[Video] Uppdaterad utseende för stödinsatser i förskolan 

[Video] Uppdaterad utseende för stödinsatser i skolan

[Video] Uppdaterad utseende för stödinsatser i gymnasiet

Nya särskilt stöd finns att testa! [3 juni]

Nu är vi klara med det mesta gällande nyheterna i särskilt stöd! Testandet pågår med utvalda användare och inom kort är det dags för er alla att få det nya utseendet. Vi räknar med att kunna släppa för alla v.25 och det småfix som är kvar kommer att pysslas med under sommaren.
En film som berättar om skillnaderna med det nya utseendet inne i verktyget kommer att finnas tillgänglig för alla som är inloggade.

Om du vill testa redan nu kan du gå in på demo.unikum.net och se hur det ser ut.

Inloggningsuppgifter:

Rektor förskola: samirakahl
Rektor för grundskola och anpassad grundskola: annfredman
Rektor gymnasium: allanrektor

Samma lösenord för alla: hurra14!

Andra lösenord hittar ni på academy.unikum.net

Modernisering av modulen för särkilt stöd

Under våren 2024 påbörjade vi ett med ett gediget arbete att ge kärlek och uppdatera kodbasen – så att den hänger med och moderniseras och därmed kan fortsätta hålla hög kvalitet. Omstruktureringen av koden gör att den blivit smidigare och överskådligare, lättare att underhålla och lättare att vidareutveckla.

Arbetet fortsätter med en modernisering av både utseende och till viss del användandet av modulen för särskilt stöd. Personal kommer i huvudsak att känna igen sig i utförandet av utredning, åtgärdsprogram etc, men modulen kommer kännas mer tidsenlig och vissa förbättringar kommer finnas. Då detta är ett pågående arbete är inte alla bitar helt bestämda ännu, men vi kan locka med några exempel:

  • Stödfrågor från Skolverkets allmänna råd kommer kunna visas direkt inne i modulen.
  • Autospar som sparar innehållet kontinuerligt medan man skriver.
  • Anpassade begrepp för förskola.
  • Händelselogg uppdateras och blir mer detaljerad.

Nedan är en liten smygtitt på hur en utredning kan komma att se ut sen när vi är klara med arbetet.

Frågor & svar

Kan enbart rektor välja beslutsfattare?

Nej, enligt skollagen kan rektorn delegera beslutsfattandet inom både skola och gymnasium. I Unikum har observatörer, mentorer, rektorer och administratörer möjlighet att ändra beslutsfattare. Detta innebär att rektorn inte behöver vara involverad i varje enskild process. Ett effektivt tillvägagångssätt är att följa era etablerade rutiner, och vid en kartläggning eller utredning i Unikum kan den som påbörjar processen välja rätt beslutsfattare direkt.

Varför kan jag inte ta beslut?

Endast rektorer och utsedda beslutsfattare har behörighet att fatta beslut i Unikum. Beslut kan tas när ansvariga personer har valts. Till exempel kräver varje insats eller åtgärd att en ansvarig är utsedd. Detta säkerställer att notiser skickas till rätt personer och att de ingår i utskrifter.

Jag har fått nya barn/elever men ser inte deras avslutade stöd på deras sida.

När ett barn eller en elev byter enhet kan tidigare kartläggningar, utredningar och åtgärdsprogram hittas i barnets eller elevens arkiv i Unikum. Du kan se dokumentation som sträcker sig tillbaka upp till 48 månader.

Upptäck mer

Läs mer om Unikum Stödinsatser: