Utvecklingssamtal i Unikum: Vi har koll på Skolverkets nya mallar för IUP

Skolverket har nyligen introducerat nya mallar för den skriftliga Individuella utvecklingsplanen (IUP), med ett tydligt fokus på att elever som inte har godtagbara kunskaper ska få stödinsatser för att nå den nivån. Vi på Unikum följer Skolverkets uppdateringar kontinuerligt och arbetar aktivt med att hålla våra verktyg uppdaterade och i linje med gällande styrdokument och riktlinjer. Läs mer hur!

Det är viktigt att understryka att de begrepp vi använder i Unikum, som ”ännu ej godtagbara”, ”godtagbara” och ”mer än godtagbara kunskaper” är ett sätt att beskriva progression i lärandet och är fortfarande värdefulla verktyg i det dagliga arbetet. I Unikum har vi även markeringen “insatsbehov”. Skolverkets mallar – de tidigare som många är vana vid, och de nya som Skolverket har som exempel – utgör en ram och ett språk för IUP. De begrepp som nu används fortsätter att vara helt kompatibla med styrdokumenten och stödjer skolans bedömningsarbete.

Vi är övertygade om att den samlade bedömning som kan göras i Unikum, tillsammans med överenskommelser och elevens delaktighet i lärandet, spelar en central roll i utvecklingssamtalen. Dessa steg fungerar som en grund för att skapa en tydlig, framåtsyftande plan som hela tiden kan utvecklas i samarbete mellan skolan, eleven och vårdnadshavare.

Vad är en IUP och hur fungerar den i Unikum?

En IUP i Unikum är mer än bara en dokumentation – den är en levande plan där skolan och hemmet tillsammans stöttar elevens lärande och utveckling. I Unikum har vi tagit till oss Skolverkets riktlinjer och våra användare kan enkelt skapa, uppdatera och följa överenskommelser som kopplas till elevens mål. Som mentor eller lärare har du möjlighet att både dokumentera och följa upp elevens progression på ett strukturerat sätt vilket gör en IUP till en central del av utvecklingssamtalet.

Unikum hjälper dig att skapa en “röd tråd” genom elevens skolgång genom att ge en översikt över tidigare överenskommelser, bedömningar och mål. Det ger också vårdnadshavare och elever en tydlig bild av vad som är viktigast att fokusera på inför nästa utvecklingssamtal.

Framåt: Anpassning till Skolverkets nya IUP-mallar

Vi på Unikum kommer nu att se över hur vi på bästa sätt kan närma oss Skolverkets nya IUP-mallar så att våra verktyg fortsätter att stötta skolans arbete på ett klokt och pedagogiskt sätt. Vi vill gärna göra detta tillsammans med er och lyssna på era behov och erfarenheter, på samma sätt som vi tidigare gjort när Skolverket uppdaterat sitt underlag. Genom en öppen dialog kan vi säkerställa att Unikum möter både dagens krav och framtidens utmaningar samtidigt som vi behåller vår enkelhet och smidighet.
Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att utveckla Unikum och säkerställa att IUP-processen fungerar så bra som möjligt för elever, lärare och vårdnadshavare. Tveka inte att dela med er av era tankar och feedback – tillsammans gör vi Unikum ännu bättre.