På gång

På gång

Nya Skolbanken

Spännande saker är på gång i Skolbanken! Vi jobbar för fullt med att uppdatera och förbättra Skolbankens funktionalitet och utseende så att den kan göra ännu mer nytta för pedagoger, elever och vårdnadshavare runt om i landet. Vi ställer några frågor till Filip Carvell, produktansvarig för Skolbanken, som har en bakgrund som både lärare och produktutvecklare. I intervjun berättar Filip om Skolbanken och det nya projektet som är på gång!

Vad är Skolbanken?

Skolbanken, som Unikum står bakom, är som en stor skattkista fullproppad med pedagogiska planeringar, lärmatriser och samtalsmallar som används varje dag i tusentals skolor och förskolor över hela Sverige. Materialet i Skolbanken används av pedagoger för inspiration, tips och vägledning. Med hjälp av Skolbanken kan pedagoger spinna vidare på det arbete som andra pedagoger gjort och slipper därigenom uppfinna hjulet gång på gång.

Det fina med Skolbanken är att materialet är tillgängligt för alla, inte enbart för användare av Unikum. På skolbanken.unikum.net – det vi kallar externa Skolbanken – kan alla som är intresserade hitta planeringar, matriser och samtalsmallar att använda i sitt arbete, oavsett vilken lärplattform man arbetar i.

Varför är Skolbanken tillgängligt för alla?

Vi på Unikum tror på det kollegiala samarbetet – att pedagoger har mycket att vinna på att inte arbeta som öar, utan att de kan växa både genom att få hjälp av andra i samma situation, men också av att själva kunna bidra till att höja kvaliteten på lärmaterialet i svenska skolor.

Vetskapen om att man som pedagog är del av ett sammanhang med tusentals andra gör förhoppningsvis att man känner sig både tryggare i sin pedagogiska vardag och mer professionell i sitt arbete med barn och elever

Hur underlättar Skolbanken vardagen för pedagoger i skolan och förskolan?

– Vi vet att den stora bristvaran för pedagoger är tid – en stor del av tiden läggs på undervisning, och utrymmet för planeringstid är begränsat. Att kunna dra nytta av den ofantliga mängd erfarenhet som finns samlad i Skolbanken är inte bara tidsbesparande, utan även ett sätt att höja sin egen kompetens. Vetskapen om att man som pedagog är del av ett sammanhang med tusentals andra gör förhoppningsvis att man känner sig både tryggare i sin pedagogiska vardag och mer professionell i sitt arbete med barn och elever.

Vad är ditt bästa tips för att komma igång med Skolbanken?

– Ju mer specifikt du söker, desto större chans har du att hitta relevant material. Var noggrann med att ställa in rätt skolform, ämne och årskurser. Om du inte hittar rätt direkt, testa med olika sökord och begrepp.

Ett tips för dig som har Unikum och kan komma åt Skolbanken via verktyget är att söka på specifika läroplansmål. Då kommer enbart planeringar som är kopplade till de läroplansmål du angett upp. En annat tips är att söka på en viss pedagog som man känner till och har förtroende för, eller en viss skola där man vet att det görs bra planeringar eller matriser.

Berätta om projektet med nya Skolbanken!

När jag själv jobbade som lärare så tyckte jag ibland att det var svårt att hitta planeringar som passade just min undervisning och mina elevgrupper. Jag var övertygad om att det fanns potential för Skolbanken att bli mer användbar och skapa större nytta och glädje. Att jag nu får vara med om en stor satsning, där vi ska uppdatera Skolbankens funktionalitet och utseende för att det verkligen ska bli det lättnavigerade, smidiga, snygga och användbara verktyg jag föreställt mig är en väldigt rolig utmaning. Just nu har jag förmånen att prata med pedagoger från olika delar av landet och ta del av deras behov och förutsättningar. Genom samtalen samlar jag på mig information som kommer vara ett viktigt underlag för utvecklingsprocessen.

Hur går man tillväga för att ge feedback om Skolbanken?

Den som vill bidra med åsikter och tankar kan gå in på Skolbanken inne i Unikum och klicka på en länk till en enkät vi lagt upp, eller fylla i den här enkäten som du också hittar på externa Skolbanken.

Upptäck mer om Skolbanken

I höstas intervjuade vi Madeleine Leinonen, lågstadielärare på Snättringeskolan och skapare av den sexhundratusende planeringen i Skolbanken – en spännande planering om fjärilens livscykel som uppskattades av både elever och vårdnadshavare. Läs intervjun här!

Under hösten 2020 passerade Skolbanken en halv miljon planeringar! Vi passade på att intervjua skaparen av den femhundratusende planeringen i Skolbanken – teknik- och biologiläraren Katrin Strandberg på Spånga grundskola. Läs intervjun här!